Kinezi zainteresovani za Air Serbia

AirSerbia Kinezi
(Last Updated On: December 25, 2020)

Jedna od tri vodeće kineske avio-grupe izrazila je interes za preuzimanje manjinskog udela Etihad Airvais-a u Air Serbia-i. Kineska vlada obavestila je svog srpskog kolegu da je „kineska državna kompanija spremna da preuzme 49% udela u drugoj srpskoj kompaniji u problemu“. Izvor blizak vladi izjavljuje, „Vladi Srbije odgovaralo bi da veliki kineski prevoznik postane deo vlasnika Air Serbia i preuzme udeo Etihada. U tom smislu, vlada je spremna da odobri predlog. Međutim, postoji zabrinutost da Brisel to ne bi odobrio”.

Kina ima značajno i sporno prisustvo u Evropi. Prošle godine je Evropski parlament usvojio nove propise kojima se uspostavlja okvir za skrining stranih direktnih investicija u EU, a koji su prvenstveno usmereni na Kinu. U suštini, novi okvir omogućava EU da pregleda kupovine stranih kompanija koje ciljaju stratešku imovinu Evrope, uključujući vazduhoplovstvo. Očekuje se da će ga uskladiti čak i države koje nisu članice EU, poput Srbije, koje teže da se pridruže bloku. Kao rezultat, srpska vlada tek treba da odgovori na kinesku ponudu i iz tog razloga nije objavila informacije. Tri najveće aviokompanije u Kini su u državnom vlasništvu: Air China, China Eastern Airlines i China Southern Airlines.

Etihad napušta Air Serbia?

Prošle nedelje Etihad Airvays je na neodređeno vreme prekinuo letove između Abu Dabija i Beograda i čini se da će sledeće godine prekinuti partnerstvo sa Air Serbia-om u zajedničkom šifriranju, što ukazuje na to da će se takođe završiti njegovo delimično vlasništvo nad kompanijom. Srpska vlada je nagovestila da Etihad može izaći iz svog vlasništva nad Air Serbia. U oktobru je usvojio uredbu koja joj omogućava dokapitalizaciju Air Serbia. Dokapitalizacijom država može da poveća svoj udeo u preduzeću koji kasnije može da proda. Srpski predsednik je tokom leta nagovestio da bi, ako bi Etihad u potpunosti ili delimično napustio aviokompaniju, mogao da se dovede još jedan strateški partner. „Možda ćemo predstaviti neke druge strateške partnere, ali i dalje ćemo držati većinski udeo.”, rekao je.