Tri odluke za uspeh

(Last Updated On: )

Da li uspeh u poslu zavisi samo od ekonomskih odluka? Naučnici kažu da nije baš tako. Ima nešto i u našem ponašanju što može da poveća, odnosno umanji šanse uspeh, pa i onaj finansijski. Saveti koje daju svode se na tri jednostavna koraka. Lako ih je zapamtiti, a uz malo truda i primeniti.

Svakog trenutka čovek donosi neku od odluka – šta, kako, kada i na koji način preduzeti, koju opciju između više ponuđenih izabrati, reagovati ili se uzdržati… Osnovni problem je što se ove odluke donose nesvesno, „na mah“, bez razmišljanja, a posledice mogu da budu značajne. Baš zbog tih loših ishoda, kojima smo sami doprineli, a koji nas iznenade, osećamo da ne kontrolišemo dovoljno situaciju, umorni smo, bezvoljni, neraspoloženi, nezadovoljni, ljuti… Tu su i finansijski problemi i čitav niz negativnih emocija koje utiču na zdravlje…

uspeh

Evo, dakle, saveta, koji će navedene probleme rešiti.

1.   Pažljivo izaberite na šta ćete se fokusirati. Ne razmišljajte o onome što nemate, ni o drugima koji to imaju i koji su finansijski ili na drugi način uspešniji od Vas. Vežbajte da razmišljate o onome što imate, o svojim uspesima, u bilo kojoj oblasti. Pokušajte da osećanje zadovoljstva onim što imate bude što dublje. Fokusirajte se na oblasti koje možete da kontrolišete.

2.   Zatim dodelite značaj i vrednost onome što imate. Kako se osećamo zavisi u mnogo većoj meri od nas samih nego od bilo čega što se objektivno događa. Često nesvesno pridajemo veliki značaj perifernim i lošim događajima i to mora da se promeni. Pogrešno tumačenje ponašanja drugih, koji nam možda uopšte ne žele ništa loše, doživljaj pojedinih finansijskih i drugih problema kao kraha i kraja, promena u okruženju kao stalnih pretnji… čine da se ponašamo neadekvatno. Formula je jasna. Promena značaja onoga što imamo = pozitivne emocije = nov život.

3.   Oblikovanje novih obrazaca ponašanja dolazi kao posledica prethodna dva koraka, ali uz svesno razmišljanje o njima. Analizirajte sebe i priznajte kako se ponašate kada ste ljuti, tužni, nezadovoljni… To su stalno ponavljani i duboko ukorenjeni obrasci, koji najčešće potiču iz mladosti. Više nemate razloga da ih primenjujete i potrebno je da usvojite pravila u skladu sa novom ulogom zadovoljnih osoba. Ugledajte se i na najuspešnije. Ovakva ponašanja, lišena frustracija, sigurno vode do ispravnih odluka, poslovnog i svakog drugog uspeha.