Svi koji zarađuju na internetu da plate porez

(Last Updated On: October 13, 2020)

Fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, a nisu izmirila obaveze vezane za plaćanje poreza i doprinosa na zarade, trebalo bi to sama da urade.

Poreska uprava navela je u saopštenju da je na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima na zaradu od strane fizičkih lica, ustanovila veliko nepoštovanje poreskih propisa i identifikovala ta fižička lica.

Nepoštovanje propisa je ustanovljeno i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama kao što su jutjuberi, influenseri, zatim internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana, tzv.stan na dan.

Ovi prihodi se, kako navode iz Poreske uprave, ostvaruju po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće je reč o razvoju softvera, prevođenju, držanju časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna.

Iz PU pozivaju građane da sami izmire obaveze, pre pokretanja postupaka od strane poreskih organa, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

“Fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, a nisu izmirila sve obaveze u vezi sa plaćanjem poreza i doprinosa na zarade, trebalo bi da sama izmire obaveze pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem kontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007 ili neposredno na šalterima Vaš poreznik u filijalama Poreske uprave.

Izvor: Tanjug