Svet dočekuje 2021. godinu

(Last Updated On: )

Šta nas čeka u 2021. godini? Neka od predviđanja svetskih ekonomista uticaće, ako se ostvare, bar delimično i na događaje u Srbiji. Opšta konstatacija je da će se podeljenost između bogatih i siromašnih produbiti, ali da za spas, u nekim oblastima, ima i nade.

Dalji napredak tehnologije sigurno nećemo moći da zaobiđemo. Električni automobili nezaustavljivo osvajaju puteve. Očekuje se da se na tržištu pojave novi proizvođači, kao i električne verzije poznatih brendova. Borba za kupce odvijaće se na najrazličitije načine – od ponude potpuno autonomnih vozila, do manjih, pristupačnijih modela. Ali, da li će ovi poslednji zaista biti pristupačni kupcima nerazvijenijeg dela planete?

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje mogli bi da spasu svet. Ukoliko bi se u problem klimatskih promena uključile najveće tehnološke kompanije i napravile zajedničku platformu u godini koja je pred nama, u narednim decenijama bi moglo da dođe do preokreta.

Bitka oko vakcina protiv virusne bolesti Kovid-19, ali i svih mogućih varijanti i mutacija, obeležiće 2021. godinu. Ili bar njenu prvu polovinu.

Stručnjaci veruju u smirivanje tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Pretpostavlja se da će novoizabrani američki predsednik nastaviti restriktivnu politiku prema konkurenciji, ali sa manje naglih poteza od svog prethodnika.

Veliki međunarodni i sportski događaji koji su pomereni iz 2020. u 2021. godinu imaju i dalje neizvesne termine, i oblike organizovanja.

Novi stilovi života, rada, obrazovanja… nekima će doneti korist, a drugima gubitke.

Ukratko, oporavak ekonomija od „korona-krize“ odvijaće se uz profit jednih i neuspehe drugih. Sektori koji su pretrpeli najveće štete teško da u 2021. godini mogu da očekuju nešto značajno. Sve ovo produbiće jaz, i pokrenuti borbu za prava radnika, nezaposlenih, ugroženih grupa…

Lekcija za sve nas mogla bi da glasi – uzročnik ekonomske krize ne mora da bude u samoj ekonomiji. Čak i kad se predviđa najbolje, moguć je iznenadan događaj, kao što je pandemija, na primer, koji može u potpunosti da izmeni trendove. I ovu opciju, iako relativno retku, potrebno je imati na umu kad se planira poslovanje.