Sve više falsifikovanog novca

(Last Updated On: July 29, 2016)

Prema podacima Narodne banke Srbije, za prvih šest meseci 2016. otkriveno je za trećinu više falsifikovanih dinarskih novčanica i gotovo trostruko više deviznih nego u istom periodu prošle godine. Naime, otkriveno je 1.216 komada lažnih evra, dolara i ostalih deviza, a više od pola falsifikovanih novčanica predstavljaju apoeni od 50 evra. Na drugom mestu su “stotke”, dok je pronađen i 61 komad lažnih 500 evra.

U NBS navode da su, kada su u pitanju dinari, otkrivena 3.023 komada vrednih 4,47 miliona dinara. “Najviše su falsifikovani apoeni od 2.000 dinara i to 1.354 novčanica, a zatim hiljadarke – 970, kao i novčanice od 500 dinara – 521 komad. Ova tri apoena zajedno čine 94,1 odsto otkrivenih lažnih novčanica“, kažu u ovoj ustanovi.

Trgovci kao da znaju da se novčanice od 2.000 dinara najčešće falsifikuju pa njih i najviše proveravaju.

“Falsifikat se može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice, odnosno deluje zamućeno, na dodir je drugačija od uobičajene, ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti. Proveru novčanice nikad ne treba obaviti ispitivanjem samo jednog njenog dela, jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela, jedan bude originalan, a drugi falsifikovan“, upozoravaju u NBS.

Oni dodaju da se originalne novčanice štampaju na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, potrebne elastičnosti, čvrstine, konstantne debljine i karakterističnog reskog zvuka prilikom savijanja. Tokom izrade papira, u vlažnoj fazi, ugrađuju se elementi zaštite, kao što su vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići, koji su fluorescentni prilikom izlaganja UV svetlu.

Izvor: Novosti / Radio 021