Sve spremno, radijatori hladni…

(Last Updated On: )

Iako je grejna sezona zvanično počela, a jutarnje temperature pale ispod 10 stepeni, radijatori u školama, vrtićima, ustanovama, stanovima… koji se greju na centralno grejanje, danas su hladni. Sudeči po preporukama Vlade Srbije, tako će ostati do kraja meseca.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević rekao je u subotu, 15. oktobra, gostujući na TV Vesti, da su svi energetski subjekti u zemlji spremni za početak grejne sezone koja počinje tog dana, i da su obezbeđene dovoljne količine gasa i mazuta kako bi grejna sezona počela na vreme.

„Pre dva dana smo imali sednicu Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima na kojoj su svi energetski subjekti podneli izveštaje o radu. Obezbeđene su dovoljne količine energenata, gasa i mazuta, kako bi sve bilo spremno za početak grejne sezone. Pozitivno je što nam vreme u narednim danima ide na ruku, temperature će iznositi oko 23 stepena i naravno da mislimo da ne treba grejati stanove kada je spoljna temperatura visoka“, rekao je Lakićević.

Državni sekretar je rekao da se energetska kriza u svetu prelama na ekonomiju, da je porasla cena električne energije i gasa na svetskom tržištu i da je potrebno napraviti uštede kako bi se smanjio njihov uvoz.

„Ministarstvo je 30. avgusta objavilo preporuke za smanjenje potrošnje domaćinstvima, javnim preduzećima, državnoj upravi, ustanovama i institucijama i one nisu obavezujuće. Malim stvarima i promenom navika svi možemo mnogo da doprinesemo smanjenju računa čime pomažemo državi da izdvaja manje novca na uvoz energije i energenata. Poslali smo preporuke svim subjektima i javni sektor je predvideo uštede od 10 do 15 odsto, industrija oko 5 odsto. Do kraja oktobra imaćemo presek ostvarenih ušteda u prethodnom mesecu. Kada je reč o domaćinstvima, preporuke se odnose na racionalnije korišćenje uređaja i kako koristimo bojler, šporet, frižider, mašine za pranje veša i suđa, da li koristimo stare ili nove LED sijalice. Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima“, rekao je on.

Lakićević je podsetio da Ministarstvo više od godinu dana radi na programu smanjenja potrošnje energije subvencijama građana koji unapređuju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.
 
„Do sada smo završili radove na unapređenju energetske efikasnosti u 4.200 domaćinstava koja su zamenila stolariju, kotlove i izolaciju i dobila subvencije u iznosu od 50 odsto od Ministarstva i lokalne samouprave. Korist je velika jer su računi prosečno niži za 30 odsto. Ove godine imali smo konkurs na kome je učestovala 151 lokalna samouprava i nadamo se da ćemo do kraja godine završiti radove u još 13.000 domaćinstava. Nastavićemo i dalje sa programima podrške građanima koji imaju veliko interesovanje za naše javne pozive“, rekao je on i dodao da građani mogu da dobiju subvencije i za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije što posebno znači dodatne uštede.