Zlatna viza Crne Gore

(Last Updated On: )

Nadležni u Evropskoj uniji nisu oduševljeni takozvanim zlatnim vizama, smatrajući ih pojavom iza koje mogu da stoje sumnjivi interesi i ugovori. Tražnja za zlatnim vizama, međutim, nastavlja da raste, prouzrokovana ratom u Ukrajini, ali i nekim drugim faktorima.

Zlatna viza, da najpre objasnimo, predstavlja dozvolu za stalni boravak ili državljanstvo na osnovu investicije na teritoriji neke države. Jedan broj evropskih zemalja je uveo ovu opciju, a kao najatraktivnije su se, prema istraživanjima, pokazale Portugal, Crna Gora, Grčka, Španija i Turska.

Po standardu, i činjenici da još uvek nismo članice EU, nama je najbliža Crna Gora, pa da vidimo šta to komšije traže.

Podnosilac zahteva za zlatnu vizu, u ovom slučaju „zlatni pasoš“, trebalo bi da investira u nekretnine u Crnoj Gori, tačnije u neki od razvojnih projekata u oblasti nekretnina koji ima dozvolu države. Na severu i u centralnom delu Crne Gore dovoljno je uložiti 250 hiljada evra, dok je propisano ulaganje u priobalju 450 hiljada evra. Uz to, potrebno je donirati državi 200 hiljada evra i pokriti sve troškove koji tokom transakcije mogu da nastanu.

Crnogorski pasoš na ovaj način može da dobije sam investitor i članovi njegove uže porodice, dakle supruga i deca starosti do 18 godina.

Apartmani u Crnoj Gori pokazali su se kao jedna od najisplativijih opcija za ulaganje, ako je investitoru neophodan pasoš, a ne želi tokom čitave godine da živi u odabranoj državi. Za razliku od nekih drugih zemalja, za zlatnu vizu Crne Gore nije potreban prethodni ili naknadni minimalni boravak. Tražnja za rentiranjem apartmana, posebno u primorju, konstantno je visoka, pa je ovo dobra investicija u svakom slučaju.

Podnosioci zahteva moraju da zadovolje još nekoliko uslova – da budu bez kriminalne prošlosti, da poseduju validan pasoš matične države i da obezbede dokaze o poreklu novca koji ulažu.

U našim medijima mnogo se prethodnih godina pisalo o zlatnoj vizi Grčke. Novost je da je minimalan iznos upravo udvostručen. Umesto nekadašnjih 250 hiljada evra, sada je potrebno uložiti 500 hiljada evra. Grčka se na ovaj potez odlučila zbog želje da nekretnine sačuva za domaće kupce, posebno mlade bračne parove.