Sunčanje uz oprez

(Last Updated On: June 18, 2021)

Za sledeću nedelju najavljene su visoke temperature sa dosta sunca, pa će sunčanje biti neizbežno i na gradskim ulicama. Prve dane leta svakako ćemo iskoristiti i za posetu kupalištima. Boravak na otvorenom, koji smo tako dugo čekali, podrazumeva određene mere bezbednosti, kako bi sunce bilo korisno za zdravlje, vitalnost, imunitet, dobro raspoloženje…

Sunce, kao što vam je sigurno poznato, emituje UV zračenje. UV zrakovi prodiru kroz kožu i mogu da oštete genetski materijal ćelija. Najteža posledica je pojava raka kože.

Savete koje daju lekari treba prihvatiti, ali i prilagoditi konkretnim uslovima.

Svako izlaganje suncu dva sata pre i četiri sata posle podneva neophodno je izbegavati. Sredstva zaštite su brojna i kreću se od najjednostavnijih, kao što su šeširi sa širokim obodom, odeća dugih rukava i naočere, do krema sa zaštitnim faktorom. Individualna osetljivost varira. Iako važi pravilo da su osobe svetle kože podložnije negativnim reakcijama, ne znači da su tamnoputi bezbedni. Vreme, mesto i dužina boravka na suncu takođe se moraju uzeti u obzir.

Najbolje je, dakle, da ne oklevate i da već na početku leta kupite kremu sa visokim zaštitnim faktorom. Sigurno će vam biti potrebna. Imajte u vidu, međutim, da nijedna krema ne štiti u potpunosti i da sunce treba nekoliko sati oko podneva izbegavati.

Rano jutarnje i kasno popodnevno sunce korisno je za raspoloženje. Dokazano je da nivo serotonina raste, što je dobro za sve osobe, a posebno za one koji pate od depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja.

Umereno sunčanje se preporučuje, uz konsultaciju sa lekarima, i kod pojedinih oboljenja kože, kostiju, vezivnog tkiva, kod sistemskih bolesti, čak i nekih vrsta karcinoma.

Sunčanje zbog vitamina D neophodnog za zdravlje, a koji naša koža proizvodi na suncu, ne sme da bude izgovor za produženo izlaganje štetnom zračenju. Dovoljno je 5-15 minuta sunca na rukama ili licu dva do tri puta nedeljno da bi se podstakao proces koji se događa nezavisno od godišnjeg doba, i na našim prostorima je, zbog broja sunčanih dana, intenzivniji od marta do novembra.