Strategija je nezamenljiva

(Last Updated On: )

Razvoj novih tehnologija ostvaruje u proteklim godinama ogroman uticaj na poslovanje, pa se čini da više ništa nije isto. Uprkos svemu, strategija je, kažu stručnjaci važnija i, još uvek, nezamenljiva.

Ukoliko već poslujete u nekoj oblasti, a najpre ako tek započinjete biznis, baze podataka, proizvodi veštačke inteligencije, brojni kompjuterski alati koji nude pomoć… mogu da vas zbune. Izgleda kao da je sve već tu, a zapravo nije. Morate, kako se to obično kaže “uključiti mozak”, upotrebiti lična znanja i sposobnosti, i najvažnije odluke doneti sami.

Tradicionalna pravila smeštena su u jednu reč – strategija i na njoj su zasnovani dalji planovi.

Naoružajte se, dakle, strpljenjem i temeljno odgovorite na tri pitanja klasične ekonomije.

Koju vrednost nameravate da kreirate i kome je ona namenjena?

Kupci se opredeljuju za proizvode zato što u njima vide neku vrednost. Prvi korak u uspešnoj strategiji je razjašnjavanje kako tu vrednost stvoriti i ko će biti kupci. Definišite ih prema osobinama – godinama, geografskoj lokaciji, interesovanjima… a zatim razmislite o onome što im nudite. Koliko im je to potrebno?

Kako planirate da kupcima ono što za njih predstavlja vrednost isporučite?

Napravite plan i model poslovanja – lanac aktivnosti unutar vaše kompanije koji će dovesti do formiranja finalnog proizvoda i njegove distribucije. Uspešan model ne podrazumeva samo odgovor na pitanje “kako zaraditi novac” – ljudi, mašine, organizacija… treba da funkcionišu tako da se stvori što više vrednosti koja može da se realizuje na tržištu.

Koje su vaše kompetitivne prednosti, po čemu ste jedinstveni?

Čak i ako imate izvanredne proizvode ili usluge koje kupci vole i traže – konkurencija ne miruje i pokušaće, ako ništa drugo, da vas kopira. Zato morate uvek ići korak ispred. Teorija i praksa predlažu dve opcije. Prva je specifičan i visoko originalan proizvod, trajniji, kvalitetniji… Druga mogućnost su prednosti zasnovane na poziciji na tržištu, ranom ulasku, dodatnim uslugama… koje takođe treba da budu što originalnije i teže za kopiranje.

Posle odgovora na navedena opšta pitanja, možete dublje da uđete u razradu strategije.

Na sve opisano treba da se vraćate u određenim intervalima tokom poslovanja, korigujete nepravilnosti, preispitujete svoje rezultate i promene u okruženju. Savremeni programi i alati mogu vam u tome pomoći, ali vas ne mogu zameniti.