Fiskalni savet opominje

(Last Updated On: March 4, 2019)

Privredni rast Srbije je ispod svog potencijalnog nivoa zbog slabih institucija, posebno vladavine prava i kontrole korupcije i najveći je ekonomski problem, saopštio je danas Fiskalni savet Vlade Srbije. Sledeći činilac koji koči privredni rast su, kako je navedeno u analizi Fiskalnog saveta “Zašto privredni rast Srbije zaostaje”, niske investicije, naročito privatne koje su nedovoljne, pre svega usled slabe vladavine prava i visoke korupcije.

Fiskalni savet je u tom radu koji će biti porezentovan na biznis forumu na Kopaoniku, naveo da privredni rast usporavaju i nedostaci u obrazovnom sistemu.

“Privreda Srbije trenutno raste gotovo dva procentna poena ispod svog potencijala, odnosno
nešto iznad tri odsto, umesto potencijalnih pet odsto”, naveo je Fiskalni savet.

Polovina zaostajanja ili jedan procentni poen, prema toj analizi, može da se objasni slabom vladavinom prava i visokom korupcijom, dok druga polovina potiče od niskih investicija (0,7 procentnih poena) i nedostataka u obrazovnom sistemu (0,2 procentna poena).

“Reforme u oblasti vladavine prava i obuzdavanja korupcije, kao i reforma obrazovanja, su osnovni preduslovi da Srbija ostvari svoj potencijalni rast”, naveo je Fiskalni savet.

Po ekonomskom razvoju i životnom standardu stanovnika Srbija je, kako je navedeno, pri samom dnu lestvice evropskih zemalja.

“Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku Srbije upola je manji nego u zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) i tek je na trećini nivoa razvijenih zemalja Zapadne Evrope”, ocenio je Fiskalni savet.

Dodaje se da bi “Srbija trebalo da te zaostatke postepeno nadoknadjuje bržim privrednim rastom, ali se to ne dešava”.

Ističe se da su zemlje CIE u prethodnoj deceniji imale osetno brži privredni rast od Srbije, pa su joj u ekonomskom razvoju dodatno odmakle.

“BDP je po stanovniku na početku 2010. godine bio na nivou od oko 62 odsto proseka zemalja CIE, a u 2017. pao je na ispod 55 odsto”, naveo je Fiskalni savet.

Izvor: Beta