Stiže novac iz Fonda za razvoj

(Last Updated On: April 22, 2020)

Prvi krediti Fonda za razvoj namenjeni za poboljšanje likvidnosti preduzeća u Srbiji odobreni su za 25 firmi.

Vrednost sredstava je 729 miliona dinara, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Na sednici Upravnog odbora Fonda juče je odlučeno da prva tranša novca bude dodeljena za 20 pravnih lica iz sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, a pravo na kredit ostavrilo je i pet preduzetnika.

Ukupna vrednost kredita koje su ovih 25 preduzeća tražili bila je nešto više od 804 miliona dinara, dok su odobrena sredstva u iznosu od 729 miliona dinara, srazmerno njihovim bonitetima i kriterijumima koji su definisani u uslovima za apliciranje, kaže Stevanović.

“Kada govorimo o preduzećima koja se tretiraju kao pravna lica, najveći deo sredstava povukla su srednja preduzeća, zatim mala pa mikro, shodno i programu i njihovom potencijalu da ta sredstva i povuku”, kaže Stevanović za Tanjug.

Za kredite iz Fonda za razvoj aplicirala su preduzeća iz gotovo svih delova zemlje, od Južnobačkog okruga odnosno iz Novog Sada, preko Beograda, Raškog, Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Zahtevi tri preduzeća koja su aplicirala za kredite su odbijeni na sednici Fonda jer nisu ispunjavali sve potrebne uslove, ili nisu imali adekvatne bilanse ili su u blokadi.

“Za one kojima se u perspektivi desi isti slučaj a mogu svoje nedostatke da otklone, oni će imati šansu ponovo da se jave”, objašnjava Stevanović.

Ali, napominje, ona preduzeća koja ne mogu da otklone ove nedostatke, neće moći da dobiju sredstva iz ovog programa.

Kriterijum za dobijanje novca iz Fonda je, između ostalih, bio i da na dan uvođenja vanrednog stanja do momenta apliciranja ove firme nisu smanjile broj zaposlenih za više od 10 procenata.

U 25 preduzeća kojima je Fond odobrio sredstva zaposleno je oko 1.900 radnika, a do datuma kada su zatražili novac, ukupno je 6 radnika u njima prestalo sa radom.

Stevanović kaže da je ceo set mera koje je država donela kako bi se privredi pomoglo, dobro promišljen.

U prvoj fazi sprovođenja ovih mera ne ide se sa sektorskim pristupom, odnosno izdvajanjem pojedinih delatnosti posebno. Kada se urade dodatne terenske analize i utvrdi kakve rezultate daju ove mere, eventualno će se u nekom narednom periodu odlučiti da li će se doneti nove.

Govoreći o strukturi preduzeća koja su aplicirala za novac iz Fonda, javile su se firme iz različitih delatnosti, od proizvodnje, trgovine, usluga… Na spisku su preduzeća koja se bave izradom proizvoda od aluminijuma, zatim obuće, hrane, lekova, kozmetike, zatim oni koji trguju ovim proizvodima, ali i firme iz oblasti usluga, transporta, računovodstva itd.

Ako se nastavi dosadašnji trend apliciranja u Ministarstvu privrede veruju da će do kraja godine uspeti da dodele 24 milijarde dinara iz Fonda koje su namenjenje privrednicima. Na taj način, kaže Stevanović, pomoći će se privredi da popravi likvidnost i da se vrati na period od pre 16. marta.

U Fond za razvoje je prema rečima Stevanovića, do ovog trenutka stiglo 54 zahteva za kredite, juče je obrađeno 28 od kojih je 25 odobreno, a već u petak je sledeća sednica Upravnog odbora Fonda za razvoj na kojoj će se analizirati nove aplikacije.

Procedura kaže da oni kojima je odobren novac kada obezbede neophodnu dokumentaciju koja se tiče sredstava obezbeđenja dolaze u Fond u Beogradu ili Nišu, potpisuju ugovor i nakon toga im novac leže na račun.

Izvor: Tanjug