Treba li dete da nosi masku

(Last Updated On: April 21, 2020)

Stručnjaci iz različitih zemalja nisu saglasni oko saveta za nošenje zaštitnih maski za odrasle, a na decu kao da su zaboravili. Preciznih preporuka nema i roditeljima je ostavljeno u zadatak da odgovornost preuzmu na sebe.

Jedna od retkih izjava srpskih epidemiologa na ovu temu glasi da za decu važe ista pravila kao za odrasle – ako se drži dovoljno rastojanje u šetnji na otvorenom, za maskom nema potrebe. U zatvorenom prostoru gde može da ima zaraženih, posebno u zdravstvenim ustanovama, prodavnici  ili gradskom prevozu, na primer, i za dete treba obezbediti masku.

Američki pedijatri preporučuju da deca do dve godine ne nose maske.

Za stariju decu, važe saveti koje daju naši epidemiolozi. Dete treba da nosi masku i ako se ne može izbeći dodirivanje predmeta koje koriste drugi, a zatim dodirivanje lica. Dva metra je minimalno rastojanje na kojem deca treba da budu udaljena od drugih, pa da im se dozvoli boravak na otvorenom bez maske.

Roditelji treba da obrate pažnju i kako dete reaguje na masku što, između ostalog, zavisi od uzrasta. Neka deca češće dodiruju lice upravo kad im se stavi maska, a postoje i slučajevi gde se zbog zdravstvenog stanja deteta nošenje maske ne preporučuje. Ukoliko je detetu zapušen nos zbog alergijske kijavice, ako povraća, kašlje, ima proliv ili temperaturu, najbolje je da sve vreme boravi u kući.

Malo dete može da izbegava nošenje maske, ili da bude uplašeno. U toj situaciji neophodno je približiti mu ovu novu naviku. Nosite masku u kući, stavljajte je zajedno pred ogledalom i razgovarajte o maskama, napravite masku za omiljenu lutku ili igračku. Kreirajte za dete masku sa likom iz crtanog filma ili likom dečjeg junaka, nacrtajte je u bojanci, pokažite detetu slike druge dece koja nose maske…

Za decu do tri godine primereno je objašnjenje da ljudi ponekad nose maske zato što su bolesni, ili je neko drugi bolestan pa treba da se zaštite, ali čim bude bolje maska se skida. Starija deca mogu da razumeju da postoje virusi, bakterije i drugi mikroorganizmi, od kojih su neki dobri, a neki loši.  

Za decu sa posebnim potrebama važe nešto stroža pravila, pošto su osetljivija. Bilo da za dete koristite jednokratne maske ili improvizovane, upotrebljavajte ih uz punu pažnju prilikom stavljanja, prianjanja, skidanja, dezinfikovanja platnenih maski.