Gugl i Tviter kontrolišu objave

tviter
(Last Updated On: )

Gugl je danas najavio da će pojačati kontrolu oglašivača na ovoj platformi u okviru napora da se eliminišu prevare zbog pandemije korona virusa.

Ova inicijativa je usledila zbog sve veće zabrinutosti vezane za reklamiranje lažnih lekova protiv korona virusa.

Gugl će početi da proverava oglašivače, najpre u SAD, a potom i širom sveta.

Ovaj svetski lider za digitalno reklamiranje je još 2018. godine uveo proveravanje političkih oglašivača od kojih je tražio da naznače gde se tačno nalaze.

“U okviru ove inicijative, oglašivači će morati da slede program provere za kupovinu oglasnog prostora na našoj mreži”, naveo je zvaničnik Gugla Džon Kanfild i precizirao da će oglašivači morati da daju lične podatke, podatke preduzeća i ostale informacije koje potvrdjuju njihov identitet i zemlju u kojoj rade.

“Ta promena će omogućiti ljudima da lakše shvate ko stoji iza reklame koju vide na Guglu”, naveo je Kanfild.

Tviter brine za 5G antene

Društvena mreža Tviter će skloniti poruke koje podstiču na štetne aktivnosti, posebno pozive za uništavanje antena 5G posle teorija zavere koje govore da je ta nova tehnologija povezana sa širenjem novog korona virusa.

“Proširili smo uputstva na neproverene navode koji podstiču ljude na štetne aktivnosti koje mogu da dovedu do uništavanja ili oštećenja infrastrukture 5G, ili izazovu opštu paniku, socijalne pokrete ili nerede velikih razmera”, napisao je juče tim zadužen za bezbednost te društvene mreže.

Kao primer Tviter navodi sledeću poruku “5G izaziva korona virus… idite i uništite prenosne antene u vašoj okolini”.

Posle širenja ovakvih poruka preko društvenih mreža ili poruka kao što su Vocap (WhatsApp) više antena je napadnuto u nekoliko evropskih zemalja. Britanska vlada je čak sredinom aprila osudila “glupu teoriju zavere”.

Medju porukama koje će se brisati sa Tvitera su i poruke koje izazivaju paniku kao na primer “Nacionalna garda je upravo objavila da neće biti isporuka hrane dva meseca, trčite što pre u radnje i kupite sve”.

Društvene mreže sada imaju sve više inicijativa u pokušaju da ograniče širenje lažnih informacija o pandemiji Kovida-19.

Tviter je juče naveo da je povukao 2.230 poruka koje su sadržale lažne i potencijalno opasne informacije od kada su uvedeni stroži kriterijumi 18. marta.

Izvor: Beta