Stimulacije za zapošljavanje

(Last Updated On: )

Preduzetnici, mikro i mala preduzeća imaće od 2016. godine stimulacije za zapošljavanje novih radnika u vidu povraćaja poreza i doprinosa, ukoliko prime u radni odnos najmanje dve osobe.

Da bi ostvarili uslov da povrate 75 odsto iznosa vlasnici moraju da povećaju broj radnika u odnosu na stanje od 31. oktobra ove godine. Ukoliko prvo zaposle samo jednog, a tek onda drugog radnika, podsticaji će važiti od momenta upošljavanja drugog. U slučaju da su otpuštali radnike, na podsticaje mogu da računaju tek kada nadmaše broj sa kraja oktobra.

Podsetimo, isti ovakav “popust” do sada su imali investitori koji zaposle najmanje 100 ljudi.

I preduzetnici i mala i mikro preduzeća povraćaj će moći da ostvare sve do kraja 2017. godine.

preduzetnik

U slučaju neto plate od 25.000 dinara, računica računovođa kaže da ukupni porezi i doprinosi iznose 15.124. Poreznici bi im vratili 11.908 dinara. Ako poslodavac novozaposlenima isplaćuje “čistih” 40.000 dinara, na poreze i doprinose daje ukupno 24.114 dinara. Država će mu za “pojačanje” vratiti 18.975.

U Uniji poslodavca najavljene izmene pozdravljaju i veruju da bi mogle da utiču na smanjenje rada “na crno”.

– Takva mera je mogla da se donese i ranije – smatra Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca. – Često smo skretali pažnju i tražili takve podsticaje. U Srbiji veliki broj radnika radi neprijavljeno i na takve poslodavce bi ovakva mera mogla da deluje. Treba očekivati da će zaposlenost statistički porasti. Da bi, međutim, i fizički se povećao broj radnika, logika je drugačija. Poslodavac zapošljava samo onog ko mu treba. Koliko god da mu država plati, on neće angažovati nepotrebne radnike. Da bi zaposlenost i realno rasla, mora da napreduje privreda.

Podsticaji zapošljavanju i jesu jedna od mera iz Nacionalnog programa smanjenja sive ekonomije. U Savezu računovođa Srbije, međutim, upozoravaju da za smanjenje nelegalnigh tokova valja rešiti i neke druge probleme.

– Mi se često bavimo i rešavamo samo posledice, a ne uzrok – smatra Pero Škobić, generalni sekretar Saveza. – Moramo da imamo dobro finansijsko izveštavanje. Treba nam obračun proizvodnje. To znači da se zna da od 100 metara štofa ispadne 30 odela. A kod nas izađe deset odela, a 20 ode na crno tržište. I nikom ništa.

Izvor: Novosti