Stigla vakcina

(Last Updated On: )

U domove zdravlja u Srbiji stigla je vakcina protiv pneumokoka, koja je od 1. marta obavezna za decu do pet godina starosti. Novorođene bebe dobijaju vakcinu u tri doze, a ostala deca – u zavisnosti od uzrasta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je nabavljeno 165.000 doza, da je vakcina distribuirana i da sve ide o trošku države.

Lončar je istakao da svake godine u svetu umre oko 1,6 miliona ljudi od te bakterije koja izaziva tešku upalu pluća, te da su to mahom deca mlađa od pet godina. On je za RTS rekao da neke zemlje u okruženju (BiH, Hrvatska, Makedonija, Rumunija) još nemaju ovu vakcinu u obaveznoj primeni.

Lončar je objasnio da su OPV vakcine kojima je 29. marta isticao rok trajanja tog dana i povučene iz upotrebe, a da su 30. marta stigle nove količine i da mogu nesmetano da se daju.

Međutim da ne bismo dolazili u situaciju da zavisimo od velikih proizvođača, ulažu se napori da se što više vakcina proizvodi u Srbiji i da se osposobi ‘Torlak’“, rekao je Lončar.

Govoreći o problemu malih boginja i najavi stručnjaka da dolazi period kada one neće biti toliko aktivne, Lončar je rekao kako nije za pristup da “će se nešto samo od sebe desiti zbog boljeg vremena”.

Dodao je da se dogodilo ono na šta su svi upozoravali, a to je da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako se ne budemo vakcinisali, imati mnogo obolelih i žrtve.

Ministar kaže da je podneto 1.256 zahteva za pokretanje prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu. Podsetio je na dobijene presude kada je reč o tom pitanju i poručio da moramo da budemo ogovorni prema svoj deci u Srbiji.

Izvor: Radio 21 / RTS