Nova obavezna vakcina

(Last Updated On: February 13, 2018)

Novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, od 1. marta, uvodi se nova obavezna vakcina protiv pneumokoka, za zaštitu najmlađih od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju Goran Ristić, kaže da je reč o “bakteriji streptokoka koja izaziva sve ove infekcije, od upale uha i pluća, do meningitisa, sepse i bronhitisa”.

“Streptokok pneumonija (pneumokok) vakcina, uvedena je kao obavezna jer su najrizičnije prve dve godine života i rizik od ovakvih oboljenja može da bude fatalan. Široki je spektar bolesti koje su indikacije za streptokok pneumoniju – anatomska ili funkcionalna asplenija (vađenje slezine), anemija, hronična oboljenja pluća i srca, šećerna bolest, hronično oboljenje jetre i bubrega, alkoholizam, simptomatska HIV infekcija”, navodi Ristić i dodaje da ova vakcina štiti osobe kod kojih je urađena transplantacija tkiva, u slučaju malignih oboljenja, kao i kod ugradnje nekih implantanata.

Od marta tekuće godine, kako kaže, trebalo bi da se krene sa imunizacijom shodnoj uzrastu.

“Dolazili su nam do sada takvi pacijenti koje je trebalo zaštititi od streptokok pneumonije. Uopšte je potrebno da obuhvat vakcinacije bude veći kako bismo se zaštitili od raznih bolesti. Sve vakcine koje su uvedene kao obavezne, imaju jedan cilj, da iskorene, eliminišu, reduciraju i zaštite osetljive grupe našeg stanovništva”, ističe Ristić.

Izvor: Jugmedia.info

Comments are closed.