Kod lekara u šoping

(Last Updated On: )

Udarna vest koja kruži svetskim biznis medijima poslednjeg dana marta stiže iz američke korporacije Walmart. Multinacionalni džin, koji dominira tržištem maloprodaje preko svog lanca supermarketa, odlučio je da uđe u novu fazu razvoja. Obelodanjeno je, naime, nastojanje da se napravi dogovor sa Humanom (kompanijom koja deluje u oblasti zdravstvenog osiguranja) takav da se u istom prostoru nude na prodaju artikli i obavljaju medicinski pregledi.

Walmart, činjenica je, na ovaj neobičan način pokušava da reši krizu u kojoj se nalazi. Pritisak Amazona na onlajn tržištu doveo je do usporavanja prodaje u klasičnim hiper i supermarketima. Sa Humanom partnerstvo već postoji, pa ni eksperiment neće izazvati probleme.

Za sada je poznat jedan scenario – oko 4700 Walmart prodavnica biće pretvoreno u zdravstvene centre, kako bi se privukli kupci stariji od 65 godina. Oni će u supermarketu moći da obave pregled, dobiju osnovne zdravstvene usluge i kupe lekove, ali i sve ostalo. Walmart već ima apoteke u brojnim svojim objektima. Dodatno, nizu lekarskih ordinacija biće ponuđen prostor u supermarketima.

Stručnjaci smatraju da će kombinacija imati efekta, ukoliko se obezbede kompetitivne cene za medicinski deo.

Takođe, došlo bi do velike razmene i deljenja informacija između dve kompanije, pa bi svaka stekla uvid u potrošačke navike kupaca one druge, vezane za ishranu, negu, održanje zdravlja i lečenje. U ovim oblastima potrošnje moglo bi da dođe i do atraktivnih zajedničkih ponuda.

Upućeni kažu da bi radi ovog projekta, ili nešto kasnije, pošto on otpočne, Walmart mogao i da preuzme Humanu, što zvaničnici firme demantuju.

Iako bi, ako sve bude teklo po planu, Walmart bio najveći lanac prodavnica ove vrste, on možda ne bi bio jedini. U toku su pregovori za još dva slična partnerstva, ali na osnovu kupoprodaje udela.