Stanje u Grčkoj redovno

(Last Updated On: )

Za sve koji se spremaju da otputuju u Grčku na godišnji odmor, ili planiraju da se opredele za neki od aranžmana u ovoj zemlji, evo pouzdanih informacija iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) vezanih za aktuelnu ekonomsku krizu.

Situacija u Grčkoj trenutno je potpuno normalna. Tenzija se pomalo oseća u većim gradovima, u Atini i Solunu, ali u turističkim mestima sve je uobičajeno, tako da naši turisti nemaju razloga za brigu. Grčko ministarstvo turizma saopštilo je da se limit za podizanje novca sa bankomata odnosi samo na lokalno stanovništvo, ali ne i na vlasnike platnih kartica izdatih u inostranstvu”, kaže za MONDO Aleksandar Seničić, direktor YUTA.

Iz sata u sat mi dobijamo izveštaje sa lica mesta, od vodiča turističkih agencija koje su naše članice, i situacija je potpuno uobičajena. Snabdevanje se odvija normalno, ni redova ni nestašica nema, a i snabdevanje gorivom je uobičajeno. Ipak, mi uvek, pa i sad, građanima savetujemo da ako na odmor idu sopstvenim prevozom, uvek kad naiđu na pumpu – natoče gorivo. To nema nikave veze sa situacijom u Grčkoj, to je prosto dobra, odgovorna praksa kad ste na putovanju. Građani koji u Grčku putuju automobilom, trebalo bi da natoče gorivo u Makedoniji, kao što su i do sad činili, ali ne zbog ‘situacije’ u Grčkoj, već zato što je benzin u Makedoniji – jeftiniji“, savetuje Seničić.

Ni informacije o poskupljenjima koje su se ovih dana mogle čuti nisu tačne: “Cene usluga su na nivou na kojem su bile početkom sezone, i ne očekujemo da će biti značajnijih promena.”

“Stanje u Grčkoj je potpuno uobičajeno. Ono što bi trebalo napomenuti je da je na ostrvima uobičajena praksa da se u aprilu naprave zalihe namirnica i goriva za čitavu sezonu. To nije ništa vanredno, radi se svake godine, pre svega da bi se predupredili problemi koji bi mogli da nastanu ako se desi neka vremenska nepogoda. Dakle, na ostrvima, kao i ranijih godina, ima svega što je potrebno za normalan život do kraja turističke sezone“, kaže Seničić.

U YUTI ne očekuju otkazivanje aranžmana, građani zovu, raspituju se o situaciji u Grčkoj, ali za sada nije bilo otkazivanja planiranih putovanja. “Ne očekujemo nikakve probleme u vezi sa smeštajem, ishranom i boravkom turista koji na letovanje idu preko agencija. Ali, opšta je preporuka da se na putovanje u inostranstvo, pa i sad, u Grčku, nosi dovoljno novca u kešu za osnovne potrebe. Uzrok tome nisu mere grčke vlade, već činjenica da se ponekad, naročito u manjim mestima može desiti da u tavernicama ili manjim lokalnim prodavnicama kartice ne primaju. Takođe, ponekad se dešava da se bankomat prosto isprazni zbog velikog broja turista, ali to se ponekad dešava svuda. Dakle, preporuka da se nosi keš nema nikakve veze sa trenutnom situacijom u Grčkoj, to je prosto pitanje kulture putovanja.”

Seničić ponavlja da razloga za brigu nema, i podseća da je i ranijih godina bilo i štrajkova na aerodromima, i štrajkova na graničnim prelazima, ali da turisti nikad nisu imali ozbiljnijih problema.

“Nema nikakvog razloga za zabrinutost ni ako u Grčku odlučite da putujete avionom. Gotovo svi aranžmani podrazumevaju čartere Er Srbije, tako da je najgore što može da se desi – kašnjenje. Otkazivanje letova se ne očekuje.”

Izvor: Mondo