Šta sadrži voda iz klima uređaja

(Last Updated On: July 18, 2022)

Klima uređaji nam i ovih dana zuje iznad glava dok žurimo pustim trotoarima u nameri da što pre pobegnemo od gradske žege. Dešava se da nas, neočekivano, sa neke terase zaspe veća količina vode, pošto je neodgovorni vlasnik dozvolio da se posuda u koju sakuplja kondenzat prevrne i prospe. Na nekim mestima na trotoarima barice upozoravaju da sa obližnje fasade kaplje ili se sliva voda od klima uređaja.

Kad nam se desi da nas nečija klima „okupa“, prvo što se pitamo je kakva je to voda, može li da naškodi kosi, očima, garderobi, nežnoj dečijoj koži. Da li voda može da ošteti tkaninu i ostavi fleku i da li treba da brinemo ukoliko komšijina klima uporno kaplje na cveće na našoj terasi?

Voda koja se oslobađa iz klima uređaja je destilovana voda, nastala kondenzacijom vodene pare, potpuno oslobođena soli i minerala.

Smatra se da je nornalno da centralni klima uređaj koji hladi 2-3 sobe proizvede, prosečno, 20-75 litara vode dnevno. To su velike količine i svakako ih možete iskoristiti za pranje dvorišta, zalivanje cveća i onako kako biste, inače, upotrebili takozvanu tehničku vodu. U krajevima koji oskudevaju vodom dobro je vodu iz klima uređaja sakupiti u bure ili sličan veći kontejner i imati je na raspolaganju.

Ako vam je potrebna destilovana voda a nemate je pri ruci, pustite klimu i sačekajte. Za punjenje pegle na paru, na primer, ili za pojedine namene u automobilu preporučuje se isključivo destilovana voda, ali oslobođena čestica prljavštine. U tom slučaju bi klima trebalo da poseduje filter protiv prašine, ili da vodu dodatno prečistite propuštajući je kroz filter za filtriranje kafe.

Voda iz klima uređaja je takva da bi mogla i da se popije ali, naravno, to ne smete činiti. U njoj se nalaze mikroorganizmi, hemikalije i teški metali koji nastanjuju vazduh vaše sobe i samo crevo klima uređaja. Ako nekad, baš, budete morali da utolite žeđ vodom iz klime i tako spasite sebi život, trebalo bi da vodu prokuvate.