Šta donosi Leks Merkator

(Last Updated On: )

Slovenački parlament u utorak je s 47 glasova za i 20 protiv potvrdio zakonski predlog vlade, nazvan Leks Merkator (Lex Mercator), o zaštiti slovenačkih interesa u postupku restrukturiranja slovenačkog trgovačkog lanca u vlasništvu koncerna Agrokor.

Zakon se donosi u vanrednoj situaciji kako bi se sprečilo finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca koji ima gotovo 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji, a nije u stanju da podmiruje svoje finansijske obaveze, prenela je agencija Hina.

Usvojenim zakonom Agrokorova ćerka-firma definiše se kao slovenačko “sistemsko preduzeće”, važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost.

Leks Merkator stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana Merkatorove uprave koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i Merkatora.

Ministar privrede Zdravko Počivalšek u govoru pre glasanja odbacio je sugestiju opozicije da se prihvati amandman po kojem bi se imenovanje slovenačkog poverenika u upravi vezalo zasaglasnost vlasnika Agrokora.

Počivalšek je objasnio da je zakon bio nužan kako bi se sprečilo eventualno neopravdano odlivanje Merkatorovog novca u Agrokor koji je insolventan i pokušaj da sesanacija Agrokora izvede na račun slovenačke firme.

Za razliku od hrvatskog “lex Agrokora” kojim je hrvatska država preuzela upravljanje Agrokorom, slovenački zakon ne poseže u vlasničko pravo nego želi da zaštiti zaposlene u Merkatoru, njegove dobavljače i da spreči odliv novca u Agrokor koji je u problemima, rekao je ministar.

Zakonski postupak pre glasanja u parlamentu komentarisao je i premijer Miro Cerar na sastanku svoje koalicije.

Lex Mercator “stručno je i politički” utemeljen i to je primeren način da se zaštite slovenački javni interesi, rekao je Cerar.

Slovenija je morala zbog situacije u Agrokoru učiniti prvi korak, objasnio je premijer.

Dve opozicione stranke glasale su protiv, ocenivši da će lex Merkator biti neefikasan i da je zakonski predlog “nepripremljen”.

Te stranke smatraju da se donošenjem zakona država meša u privatno vlasništvo što može dovesti do nepoverenja stranih investitora i podizanja tužbi protiv Slovenije.

Ministar privrede, međutim, rekao je da nije reč o protivustavnom zakonu i odbacio tvrdnje da on derogira privatno vlasništvo.

Izvor: Beta