Srbija – zemlja piva

(Last Updated On: August 22, 2018)

Srbija je drugi najveći izvoznik piva u Evropsku uniju, a otvaranje malih zanatskih pivara je u velikoj ekspanziji.

To je za Prvu TV izjavio sekretar udruženja za prehrambenu industriju PKS Dimitrije Ivanović, navodeći da Srbija proizvede godišnje 500 miliona litara piva, od čega 130 miliona litara izvezemo, a uvezemo 25 miliona litara.

“Većina izvezemo u BiH, a drugi smo najveći izvoznik piva u EU sa 47 miliona litara. Prvi je Meksiko, a SAD je iza nas”, naveo je Ivanović.

Sa druge strane, velika je ekspanzija otvaranja malih zanatskih pivara.

”Ono što je bilo vino, to sada rade male zanatske pivare. Dugo smo imali samo tri veće industrijske pivare, a sada imamo 40 malih pivara koje stvaraju sjajna zanatska piva i dižu celu industriju. Skoro svake nedelje dobijemo pitanje od zainteresovanih kako da otvore malu pivaru”, izjavio je Ivanović.

Ono što je takođe dobra vest je pozitivan uticaj na proizvodnju sirovina za pivo, jer se ječmeni slad koristi 98 odsto iz Srbije za proizvodnju piva, a raste i proizvodnja hmelja.

“Hmelj je počeo ponovo da se proizvodi. Imali smo ogromne površine – 2.000 hektara, sada imamo pet, ali imamo nve zasade i domaćeg i američkog hmelja”, navodi on.

Ogroman je dopirnos industrije piva i na BDP Srbije, jer je reč o grani u kojoj direktno radi 2.500 do 3.000 ljudi, a 35.000 indirektno živi od industrije piva. U budžet Srbije pivari su uplatili 290 miliona evra, naveo je Ivanović.

Što se tiče konzumacije piva u Srbiji, količine popijenog piva po stanovniku Srbije rastu. Pre nekoliko godina potrošnja je bila 55 litara po stanovniku, da bi sada porasla na 61 litar. Prosečan Evropljanin popije za godinu dana 69 litara piva.

Izvor: B92 / TV Prva