Škola tokom pandemije, kako to rade u Americi a kako u Škotskoj

(Last Updated On: )

Pohađanje škole tokom pandemije koronavirusa pokazalo se kao najveći izazov, koji muči vlade, prosvetne radnike i roditelje širom sveta. U “letnjem” talasu bolesti Covid-19 ispostavilo se da mladi nisu pošteđeni – iako imaju, uglavnom, blaže simptome, broj devojčica i dečaka sa pozitivnim testom na prisustvo virusa oštro je porastao.

Škole u zapadnoevropskim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama u novu školsku godinu obično ulaze sa poslednjim nedeljama avgusta i prvim danima septembra. Ovih dana, prvi su “testirali” boravak u učionicama u vreme epidemije Škotlanđani, koji nastavu nisu pohađali u školama od 20. marta. Posle tog datuma, u školu su išla samo deca čiji su roditelji bili na ključnim obaveznim poslovima koje nisu mogli da obavljaju od kuće.

Mali Škotlanđani su, inače, krenuli u školu 12. avgusta, sedam dana ranije nego što bi to, uobičajeno, učinili. Vreme početka i završetka časova je fleksibilno, pauze u nastavi tako su raspoređene da grupe đaka nemaju pauzu u isto vreme. Časovi traju kraće, a fizičko vaspitanje se obavlja isključivo na otvorenom. Sve aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje su izostavljene.

Deca u nižim razredima osnovne škole ne moraju da održavaju distancu, dok je učenicima viših razreda to naloženo, uz zabranu da sede “licem u lice”. Predavači moraju da budu na minimalnoj udaljenosti od dva metra od učenika.

Od učenika se ne zahteva da nose maske – maske su obavezne samo za odrasle i to ukoliko duže od 15 minuta moraju da komuniciraju, bez neophodne distance, sa drugom odraslom osobom.  

Škole se sa organizacijom snalaze individualno – uspostavljeni su jednosmerni hodnici, mesta za pranje i dezinfekciju ruku i privremene učionice u bibliotekama, fiskulturnim i drugim salama, kako bi se odeljenja podelila u manje grupe.

Vlada Škotske posala je poruku da svi koji žele da nose maske mogu to da čine, a posebno je preporučljivo nositi masku ukoliko se pojavi žarište i broj zaraženih poraste u nekoj lokalnoj zajednici.

Za sada je tako. Nadležni obećavaju da će mere biti korigovane ako bude potrebno pooštravanje.