Škola tokom pandemije, kako to rade u Americi a kako u Škotskoj

Pohađanje škole tokom pandemije koronavirusa pokazalo se kao najveći izazov, koji muči vlade, prosvetne radnike i roditelje širom sveta. U “letnjem” talasu bolesti Covid-19 ispostavilo se da mladi nisu pošteđeni – iako imaju, uglavnom, blaže simptome, broj devojčica i dečaka sa pozitivnim testom na prisustvo virusa oštro je porastao.

Škole u zapadnoevropskim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama u novu školsku godinu obično ulaze sa poslednjim nedeljama avgusta i prvim danima septembra. Ovih dana, prvi su “testirali” boravak u učionicama u vreme epidemije Škotlanđani, koji nastavu nisu pohađali u školama od 20. marta. Posle tog datuma, u školu su išla samo deca čiji su roditelji bili na ključnim obaveznim poslovima koje nisu mogli da obavljaju od kuće.

Mali Škotlanđani su, inače, krenuli u školu 12. avgusta, sedam dana ranije nego što bi to, uobičajeno, učinili. Vreme početka i završetka časova je fleksibilno, pauze u nastavi tako su raspoređene da grupe đaka nemaju pauzu u isto vreme. Časovi traju kraće, a fizičko vaspitanje se obavlja isključivo na otvorenom. Sve aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje su izostavljene.

Deca u nižim razredima osnovne škole ne moraju da održavaju distancu, dok je učenicima viših razreda to naloženo, uz zabranu da sede “licem u lice”. Predavači moraju da budu na minimalnoj udaljenosti od dva metra od učenika.

Od učenika se ne zahteva da nose maske – maske su obavezne samo za odrasle i to ukoliko duže od 15 minuta moraju da komuniciraju, bez neophodne distance, sa drugom odraslom osobom.  

Škole se sa organizacijom snalaze individualno – uspostavljeni su jednosmerni hodnici, mesta za pranje i dezinfekciju ruku i privremene učionice u bibliotekama, fiskulturnim i drugim salama, kako bi se odeljenja podelila u manje grupe.

Vlada Škotske posala je poruku da svi koji žele da nose maske mogu to da čine, a posebno je preporučljivo nositi masku ukoliko se pojavi žarište i broj zaraženih poraste u nekoj lokalnoj zajednici.

Za sada je tako. Nadležni obećavaju da će mere biti korigovane ako bude potrebno pooštravanje.    

Tekstovi na sličnu temu
Fabrika vakcina do kraja godine
Da li nam preti delta soj?
Kraj nije blizu
Uslovi za letovanje u Grčkoj
Gde je nestao grip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *