Skandal u Japanu

(Last Updated On: October 28, 2017)

Šef japanskog proizvođača automobila “Subaru” se izvinio kupcima i javnosti što je ta kompanija godinama sprovodila lošu kontrolu kvaliteta vozila.

Ta izjava novog izvršnog direktora i predsednika “Subarua” Jasuikija Jošinage, najnovija je u nizu skandala. Ovog meseca kompanija “Nisan Motor” najavila je vanredni pregled više od milion vozila proizvedenih u Japanu, zbog loše fabričke kontrole kvaliteta.

“Subaru” će u ponedeljak Vladi podneti izveštaj o problemu, rekao je Jošinaga i procenio da će biti potrebna vanredna kontrola verovatno svih modela “Subarua” od ukupno 255.000 vozila.

Zaista nam je žao i izvinjavamo se“, rekao je Jošinaga i duboko se poklonio.

Vlada je naredila svim proizvođačima automobila da provere kontrolu kvaliteta pošto se “Nisan” izvinio zbog toga što je godinama dozvoljavao neovlašćenim službenicima da obavljaju konačni pregled vozila pred isporuku.

Vozila nisu prošla testove

Skandali su zapanjili javnost Japana i bacili senku na poštovanu sliku visokog kvaliteta i preciznosti proizvoda te zemlje. Jošinaga je rekao da manjkava kontrola kvaliteta vozila “Subaru” traje 30 godina, te je potrebna detaljna revizija čitavog sistema kontrole.

Zaposleni koji nisu imali dovoljno iskustva da bi proveravali kvalitet, a radili su na tome bez ovlašćenja, pozajmljivali su od ovlašćenih službenika pečate za overu sertifikata o kvalitetu i redom pečatili dokumenta da bi pokazali da su vozila prošla testove, saopštila je kompanija.

Vanredna kontrola automobila s manjkavim sertifikatima će koštati pet milijardi jena (44 miliona dolara).

“Subaru”, ranije “Fudži hevi indastris”, partner je firme “Tojota Motor”, kao najvećg akcionara. “Tojota” i “Honda Motor” su rekli da kod njih nije bilo sumnjive provere kvaliteta. “Tojota” je dodala da sa “Subaruom” proverava prijavljene nepravilnosti.

“Nisan” je povukao na vanrednu kontrolu više od milion vozila u Japanu i postavio istražni tim koji uključuje spoljne saradnike da bi detaljno ispitao nastali skandal i sprečio da se ponovi. Taj problem se ne odnosi na vozila “Nisana” koja se prodaju van Japana i verovatno nije uticao ni na bezbednost vozila u Japanu, jer su to bile kontrole u poslednjoj fazi sklapanja kojoj prethode provere svih sklopova koji se ranije ugrađuju.

Ali, skandal je pokrenuo ozbiljna pitanja o etici i profesionalizmu u “Nisanu” koji sarađuje s “Renoom” iz Francuske i s “Micubiši Motors” u Japanu.

Izvor: Beta