Sindikat lekara i farmaceuta podržao proteste

(Last Updated On: February 17, 2019)

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) podržao je proteste “Jedan od pet miliona” uz poruku da su lekari, farmaceuti, stomatolozi i zdravstveni saradnici, usled potpune destrukcije zdravstvenog sistema, prinudjeni da nezadovoljstvo iskažu mirnim protestnim šetnjama sa gradjanima.

Sindikat je u otvorenom pismu podrške protestima pozvao članove, simpatizere, pacijente i gradjane da ih podrže u borbi za bolji zdravstveni sistem u Srbiji, koji je urušen zbog čega sve više zdravstvenih radnika napušta zemlju.

“Urušava se kroz zabranu zapošljavanja zdravstvenih radnika, koja je i dalje na snazi uprkos manjku kadra. Povećani obim posla, neobaveštenost i pozicija na prvoj liniji na kojoj se pacijenti sreću sa zdravstvenim sistemom, često dovodi do sukoba i napada na zdravstvene radnike”, naveo je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Naveli su da su za organizaciju zdravstvene zaštite odgovorni ministar zdravlja i direktori koje on postavlja, a da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u tri mandata pokazao da za taj posao nije sposoban.

“Dokaz je ogroman broj pacijenata po jednom lekaru, nejednaka i nedovoljna dostupnost zdravstvene zaštite, posebno u nerazvijenim krajevima, ogromna zloupotreba prisutna na tenderima za nabavku materijala, ucenjivanje kolega za posao i specijalizaciju, koji su dostigli nezamislive razmere. Jednom rečju – nezadovoljstvo svih učesnika u zdravstvenom sistemu Republike Srbije jasan su dokaz nesposobnosti ministarstva zdravlja i rukovodstva ustanova”, naveo je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Navodeći da je opšta destrukcija sistema dovela do toga da institucije ne funkcionišu, SLFS je dodao da se obraćao ministarstvima, premijerki i predsedniku države ukazujući na probleme i nudeći rešenja, ali da su svaki put ostali uskraćeni za odgovor.

Sindikat lekara i farmaceuta dodao je da njihove mišljenje “nije poželjno u kontrolisanim i neslobodnim medijima”.

“Imali smo čast da nas nazovu ‘šačicom izdajnika i stranih plaćenika’ kada smo se borili da bezbedno lečimo svoje pacijente. Odlučni i istrajni u borbi za svoj status kakav smatramo da zaslužujemo i mogućnost da stečena znanja i položene zavete ostvarimo u našoj zemlji, majci Srbiji, nastavljamo svoju borbu u svim aspektima, pokušavajući da urazumimo vlastodršce, ali prinudjeni da ukažemo na svoje nezadovoljstvo mirnom šetnjom sa nezadovoljnim gradjanima”, naveo je Sindikat lekara i farmaceuta.

Izvor: Beta