Automatsko ažuriranje biračkih spiskova

(Last Updated On: October 11, 2019)

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućiće od danas elektronsko povezivanje Matične knjige umrlih i Jedinstvenog biračkog spiska.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je cilj dostizanje najvišeg stepena ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka u Jedinstvenom biračkom spisku.

“Na dnevnom nivou referenti koji ažuriraju Jedinstveni birački spisak dobijaće informaciju koja lica su tog dana upisana u Matičnu knjigu umrlih i odmah po službenoj dužnosti donositi rešenja o brisanju tih lica iz Jedinstvenog biračkog spiska”, rekao je ministar.

Osnov za povezivanje ovih službenih evidencija su prethodne aktivnosti Ministarstva na donošenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, kao i Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Uskoro će sa Jedinstvenim biračkim spiskom elektronski biti povezana i Matična knjiga venčanih, što će u praksi značiti da, ako dođe do promene prezimena činom venčanja ili razvoda, isti podatak će automatski biti ažuriran i u Jedinstvenom biračkom spisku, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: RTV