Saveti za promenu posla u zrelim godinama

posao
(Last Updated On: May 25, 2022)

Svako ko se nađe nadomak odluke u korist promene posla iza sebe ima izvesna nezadovoljstva u vezi sa trenutnim radnim mestom ili ispred sebe određene ambicije i planove na koje tekući angažman ne može da odgovori. Samoinicijativna promena posla je smeo korak i češće ga smatramo prikladnim za pripadnike mlađe generacije koji grade svoje karijere i traže svoje mesto u poslovnom svetu. S druge strane, tok karijere je sasvim u redu preispitivati i u zrelijim godinama, a budući da s godinama postajemo oprezniji i promišljeniji, jasno je da nam može biti potrebno više vremena da sebi obrazložimo ovakvu odluku.

Vaše veštine i znanja

Jedna od značajnih prednosti pri traženju novog posla u zrelim godinama jeste iskustvo koje posedujete. Kompetencije za rad na određenom radnom mestu ne podrazumevaju samo formalno obrazovanje i opredeljenje za datu struku, već i brojne veštine koje su potrebne ne biste li mogli odgovoriti na zaduženja koja će pred vama da se ukazuju. Prvi konkretan korak ka pronalasku novog posla jeste objektivno sagledavanje sopstvenih veština i znanja. Ukoliko budete imali na umu da su vaša praktična znanja i iskustva od naročite vrednosti za vaše potencijalne poslodavce, svakako ćete i sa više samopouzdanja i manje stresa prolaziti kroz procese selekcije.

Upoznavanje sa aktuelnostima

Naročito ukoliko ste na trenutnom radnom mestu proveli određeni duži vremenski period, kada odlučite da se iznova uključite na tržište rada kao kandidat potrebno je da steknete okvirnu sliku atmosfere u kojoj ćete se obreti. Najbolji uvid u trenutna dešavanja na datom tržištu i zahteve poslodavaca za zaposlenje u vašoj obasti rada vam mogu pružiti aktuelni oglasi za posao. Nakon što uporedite svoje kvalifikacije sa opisom idealnog kandidata u tekstu oglasa, možete početi sa uređenjem vaše radne biografije ili se pak opredeliti za prethodno stručno usavršavanje.

Samousavršavanje

Samousavršavanje je dobro rešenje neovisno o godinama, naročito ukoliko prepoznate određeni trend na tržištu rada koji bi vam mogao ići u korist ukoliko steknete neku dodatnu veštinu. Na ovu temu se odlično nadovezuje primer IT sektora, koji postaje sve popularnija oblast rada, a formalno obrazovanje kod nas ne može da zadovolji sve njegove potrebe. Ovo je razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju da pohađaju dodatne kurseve i steknu znanja iz oblasti IT-a, ne bi li bili valjani kandidati za neki od poslova iz veoma široke ponude. Danas postoje različiti online kursevi, koje odlikuje fleksibilnost, te ćete moći da uklopite termin održavanja kursa sa svojim radnim vremenom.

Radna biografija

Budući da je radna biografija vaša prva prilika da komunicirate sa potencijalnim poslodavcem, potrudite se da je organizujete tako da ona na najbolji mogući način predstavi one vaše veštine koje vas čine dobrim kandidatom za dato radno mesto. Ukoliko vam vaše radno iskustvo ide više u prilog no formalno obrazovanje, neka ovo bude prva grupa podataka koje ćete izlistati u svojoj radnoj biografiji. Potrudite se da budete sažeti i da prilagođavate svoj CV aplikaciji, dakle da on sadrži pre svega one podatke koji su relevantni za radno mesto za koje konkurišete. Radnoj biografiji pridružite motivaciono pismo, u kojem ćete imati priliku da se obratite direktnije i obrazložite svoju aplikaciju. U ovom obraćanju poslodavcu ćete imati priliku da prezentujete svoju viziju svog doprinosa poslovanju date kompanije, dok ćete prilaganjem propratnog pisma, koje ima ulogu da poslodavca vodi kroz vaš CV, aplikaciju učiniti kompletnom.

Razlozi za promenu posla mogu biti brojni, počev od nezadovoljstava povodom konkretnih problema u okviru kompanije, kao što je neusaglašenost plate i radnog vremena sa količinom i tipom zadataka, pa do želje za napretkom i širenjem vidika u pogledu karijere. Mlađe generacije nesumnjivo manje oklevaju pred promenama poslova, jer je brzina koja karakteriše savremeno doba i promenljivost koja je posledica munjevitog tehnološkog napretka normalizovala takav tok karijere. Iako se nešto starija generacija još uvek privikava na ovakav odnos prema karijeri i njenom toku, činjenica je da ne postoji razlog zbog kojeg bismo u zrelijim godinama imali manje šanse za napredak ove vrste, šta više. Budući da zrelijoj generaciji u prilog ide iskustvo i praksa koja se danas više vrednuje od formalnog obrazovanja, možemo reći da će oni koji odluče da načine promene u svojoj karijeri vrlo verovatno biti veoma uspešni.