Savet: Sastanak licem u lice

(Last Updated On: )

U savremenom poslovnom svetu posebno u najrazvijenijim ekonomijama video sastanci i telekonferencije, uz ostale metode elektronskih komunikacija, čine da se sastanak licem u lice zapostavlja, što je velika greška.

Ne može se, naravno, niti je to potrebno, svaki razgovor obaviti “uživo”, ali menadžeri i preduzetnici treba da znaju u kom trenutku poslovnog odnosa započinje potreba za ličnim susretom.

Iskusni Majkl Masari (Michael Massari), potpredsednik korporacije Caesars Entertainment iz Las Vegasa, jedne od najvećih za kazino zabavu, daje sledeći savet, koji i sam primenjuje: “Ako nije posebno važno, pošaljite e-mail, ukoliko je tema bitna ali ne i kritična za projekat pozovite telefonom, a kada se zaista radi o u pitanju uspeha ili neuspeha – otiđite i vidite se sa sagovornikom”.

Masari je uveren da će tako ostati i u budućnosti. Evo nekoliko razloga.

Susret licem u lice je najefikasniji način da se privuče i zadrži pažnja, da se druga osoba angažuje i podstakne na produktivnu saradnju. Poverenje, razumevanje, snažni lični odnosi, uverenje da sagovornici dele iste ciljeve… potrebni su podjednako u svim međuljudskim odnosima, pa tako i u poslovnim, bilo da se radi o partnerima ili zaposlenima.

meeting

U biznisu, ličnim susretom se potencijalni kupac brže pretvara u kupca, a razlog je jednostavan – drugoj strani je mnogo lakše da kaže “ne” ili odloži odluku u elektronskoj komunikaciji. Sastanak je posebno bitan za nova partnerstva svih oblika.

Neverbalna komunikacija (“jezik tela”) pomaže u boljoj oceni sagovornika, njegovih pozitivnih ili ngativnih namera i potreba, čak i kada osobe nisu posebno posvećene ili obučene u tumačenju ovih suptilnih signala.

Kada je u pitanju ušteda vremena i novca, iako izgleda da je jeftinije posao obaviti telefonom, u nekim situacijama to nije slučaj. Kada je potrebno predstaviti svoju kompaniju i ponudu, sa namerom da se izazove interesovanje i pozitivan odgovor – elektronska komunikacija je krajnje neizvesna, a gubljenje vremena na uzaludne pokušaje, bez znanja o reakciji druge strane, je nenadoknadivo.

Za budućnost, posebno treba imati u vidu da nove generacije nisu, kako se misli, “robovi tehnologije” kojima je lični kontakt sve manje potreban. Upravo suprotno – okruženi tehnikom, oni traže nova iskustva, tačne i jasne odgovore, veoma su dobri i aktivni saradnici “uživo”. Mladi žele da uče i razvijaju svoje talente upravo u ličnim kontaktima, i to treba iskoristiti.