Šabac odličan za investitore

(Last Updated On: May 22, 2016)

Grad Šabac dobitnik je sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju što je ovu lokalnu samoupravu svrstalo među najbolje investicione destinacije u jugoistočnoj Evropi.

Priznanje za unapređenje rada lokalne administracije, predstavnici Grada Šapca primili su na Četvrtom regionalnom BFC SEE kongresu u Podgorici, u organizaciji Ministarstva finansija Crne Gore i NALED-a uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Osim Šapca, sertifikate je dobilo još 14 opština i gradova. Četiri ih je iz Federacije BiH, Republike Srpske i Makedonije i dve iz Hrvatske.

Među njima su Skoplje, Bogdanci, Štip, Gazibaba, Bijeljina, Prijedor, Goražde, Jastrebarsko, Crkvenica, Mrkonjić grad, Tešanj, Teslić, Bosanska Krupa, Žepče.

Ukupno je po BFC SEE standardu do danas sertifikovano 26 lokalnih samouprava koje pružaju kvalitetne usluge i povoljno poslovno okruženje za oko dva miliona ljudi i 105.000 preduzeća, istaknuto je na skupu u Podgorici.

U Srbiji su ovu potvrdu kvaliteta već dobili Leskovac, Pančevo, Pirot, Ruma i Stara Pazova.

sabac

Na Četvrtom regionalnom kongresu koji je okupio ministre, čelnike gradova i opština i privredne lidere ozvaničen je ulazak Crne Gore u Program certifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE).

Odabranih pet crnogorskih opština prve će ući u proces sertifikacije i dobiti priliku da unaprede poslovnu klimu u skladu sa najboljim praksama regiona i EU.

“Izuzetno nam je drago što se Crna Gora pridružuje BFC SEE programu, jer nastavljamo da širimo mrežu lokalnih samouprava u kojima će investitori naći pouzdane partnere. Investitori odluku o ulaganju donose posmatrajući region kao jedno tržište i zato jačanjem BFC SEE činimo sve države na ovom području atraktivnijim na globalnoj investicionoj mapi”, rekao je  menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda Kristof Di Marko.

Trenutno više od 60 lokalnih samouprava u regionu unapređuju poslovno okruženje kroz BFC program. Istraživanje sprovedeno po metodi tajnog kupca pokazalo je da su uslovi poslovanja u sertifikovanim opštinama 76 odsto bolji nego u ostalim sredinama.

U periodu 2012-2015. opštine sertifikovane po meri privrede privukle su gotovo milijardu evra direktnih stranih investicija što je u proseku tri puta više od njihovih konkurenata koji nemaju sertifikat, rečeno je na skupu u Podgorici.

U BFC SEE regionalnoj mreži učestvuje 20 institucija i organizacija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore.

Izvor: Tanjug