Ručak uz zaštitne barijere

(Last Updated On: May 1, 2020)

Od ponedeljka, 4. maja, u Srbiji je ponovo dozvoljen rad restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima koji serviraju hranu i piće. Mere zaštite podrazumevaju vlažnu i suvu dezo barijeru na ulazu, zaštitne maske i rukavice za konobare, pojačan nadzor za osobe koje pripremaju hranu, dezinfekciona sredstva u totaletima, ukupno podizanje higijenskih standarda… i, što je najvažnije, ograničen broj posetilaca, uz obavezno rastojanje između stolova i gostiju.

U svetu je slično. U Italiji, zemlji sa dugom ugostiteljskom tradicijom, ali i teško pogođenom Kovid-19 epidemijom, testiraju se sva moguća rešenja. U restoranu Il Ciak u Rimu vlasnik Valerio Calderoni predlaže providne pleksiglas barijere na sredini stola. Spremno demonstrira da supruzi Martini čak može nasuti vino u čašu zaobilazeći barijeru sa strane. Nije baš romantično, ali… bezbednost je najvažnija.

Zaštitne pleksiglas barijere su jednostavan proizvod, koji bi svakako trebalo obezbediti u zatvorenom prostoru, na svim javnim mestima. Viđali smo ih na kasama u prodavnicama i apotekama, na još uvek retkim sastancima i skupovima, uključujući zasedanje Skupštine Srbije…

Pleksiglas je veoma praktičan materijal, sa istorijom dugom više od jednog veka. Ideja je nastala u Nemačkoj 1901. godine, ali je bilo potrebno dodatnih tridesetak da se na tržištu pojavi kao zaštićena robna marka Plexiglas. Prva masovna proizvodnja počinje u Americi, a upotreba u avijaciji za vreme Drugog svetskog rata. Ime brenda Plexiglas danas se upotrebljava kao opšte, za sve akrilne table koje uspešno “imitiraju” staklo. Koriste se u najrazličitijim namenama, gde bi upotreba stakla bila skupa i komplikovana, ili tamo gde je potrebno da materijal bude manje težine i lakši za rukovanje.

Automobilska i građevinska industrija, dizajneri i arhitekte bili su najčešći korisnici pleksiglasa sve do danas, kada providne barijere sasvim sigurno postaju saveznici svih nas.

Pleksiglas barijere mogu da boravak u kafićima i restoranima učine originalnim, čak i zabavnim, u vreme kad nam je relaksacija od nagomilanog stresa i te kako potrebna.