Recite nam nešto o sebi

(Last Updated On: November 10, 2022)

Stižete na intervju za posao i pozivaju vas da uđete. Sa druge strane stola nalaze se odgovorni u firmi za koju želite da radite, spremni da vam postave pitanja i procene vas kao kandidata. Jedno od njih, verovatno prvo, biće – „Recite nam nešto o sebi“. Tremu imate sigurno, stalo vam je da posao dobijete, a da biste dobro odgovorili na navedeno pitanje, pripremite se na vreme.

Razmislite kako da odmah uspostavite vezu između sebe i predstavnika kompanije sa kojima razgovarate. Velika je verovatnoća da oni o vama ne znaju gotovo ništa, osim formalnih podataka koje ste naveli u CV-ju. Pokušajte da ne govorite o poslu. Umesto toga, dajte nekoliko dobro odabranih privatnih podataka, događaja koji su vam pomogli da postanete bolji, koji su vas obeležili. Možete reći i nešto o porodici, situaciju kojoj se trenutno nalazite… Sve to će sagovornicima pružiti bolji uvid u vašu ličnost, vrednosti, pouzdanost.

Iskren i otvoren razgovor uveriće nadležne u vašu sposobnost da komunicirate kvalitetno i ozbiljno, ali i opušteno, u stresnoj situaciji i sa nepoznatim osobama. Istaknite svoje osobine i za svaku navedite neki detalj ili ilustraciju, na primer neki događaj na prethodnom radnom mestu ili eventualnu poslovnu situaciju gde bi ta vaša osobina došla do izražaja.

Poslodavci žele da zaposle „timske igrače“, ali im je veoma važno pošteno, odgovorno i etičko ponašanje, prilagodljivost, samosvesnost, pa tim svojim crtama ličnosti poklonite pažnju u predstavljanju. Njima je važnije kakva ste vi osoba od toga koliko znate, pošto se znanja, posebno ona specifična, mogu obukom steći.

Reći ćete, svakako, nešto i o svojim kompetencijama i tehničkom znanju vezanom za posao. Navedite par slabih tačaka u svojoj oblasti koje vaša znanja rešavaju.

Slobodno navedite po čemu mislite da se razlikujete od drugih, odnosno po čemu biste bolji ili posvećeniji poslu. Zapamtite da sebe treba da predstavite kao jedinstven i poželjan brend, sa svim vrednostima koje možete da pružite ako baš vas izaberu na određeno radno mesto.