Za novčanu pomoć mladi treba da se prijave

(Last Updated On: November 9, 2022)

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali najavio je da prva isplata pomoći mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara počinje 16. decembra.

“Prva isplata kreće dan po završetku prijave, a ona će trajati od 1. do 15. decembra. Nakon toga, u sledećih dva-tri dana, isplatićemo pomoć svima koji se prijave, a ispunjavaju uslove”, rekao je ministar gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Ponovio je da za ovu pomoć svi mladi treba da se prijave, bez obzira na to da li su se ranije prijavljivali, i da je to neophodno uraditi preko portala Uprave za trezor. Ministar je istakao da je pomoć za mlade uključena u rebalans budzeta i da su izuzetno pozitivne reakcije.

“Mladi će to iskoristiti za doček Nove godine, potrošiće na roditelje, prijatelje, a mi ćemo kroz PDV tako vratiti deo novca u budzet. Druga važna stvar u rebalansu jeste novac koji izdvajamo za naše penzionere” istakao je Mali. 

On je podsetio da će penzioneri već u decembru imati veće penzije, dok će od 1. januara dodatno biti povećane – što će ukupno biti povećanje od 20.8 odsto.

“Stiže i povećanje plata za vojnike od 25 odsto, to je, ako se ne varam, najveće povećanje plata u vojsci ikada. Osim što ulažemo u oružje i opremu, ulažemo i u naše vojnike. I već smo usvojili odluku da se povećava minimalna zarada za 14.3 odsto. Prvi put minimalac će biti veći od 40.000 dinara. Podsećanja radi, 2012. godine minimalac je bio 15.700 dinara. I to smo sve postigli uprkos ogromnim izazovima sa kojima se suočavamo “, istakao je Mali.