Recite jasno čime se bavite

(Last Updated On: )

Započeli ste sopstveni biznis ili radite u nekoj tek osnovanoj kompaniji i treba da je predstavite?

Kako na najbolji način objasniti čime se bavite i šta nudite?

U teoriji to izgleda jednostavno i nevažno, ali kada dođe do trenutka da opis treba staviti na papir ili stranicu veb sajta, mnogi zastanu i zaključe da nisu dovoljno vešti, ili da će svom poslovanju objašnjenjem izazvati više štete nego koristi. Navodimo zato savete stručnjaka.

Ne upotrebljavajte žargon. Nikada. Obično pretpostavljamo da su čitaoci, potencijalni kupci, iz nama sličnog okruženja i da će pravilno razumeti sve jezičke trikove, reči-poštapalice i diskretan humor u svakodnevnom poslovnom jeziku. Nije, međutim, tako. Ako im bilo šta ne bude jasno, neće čitati dalje i zaključiće da su vaši proizvodi namenjeni krugovima kojima oni ne pripadaju.

solje

Jezik, naravno, ne treba da bude ni zastareo, skroman… Potrebno je biti u skladu sa vremenom, ali koristiti univerzalno razumljive termine.

Potrudite se da proizvodima date jednostavna prikladna imena i pridržavajte ih se, to će vam olakšati posao predstavljanja.

Ako vam se, bilo kada, učini da ime kompanije nije dobro odabrano i da bi bilo dobro da ono samo donekle opiše čime se bavite – promenite ga. U ovom slučaju konsultujte stručnjaka pre nego što donesete konačnu odluku.

Na prvo mesto stavite problem kupca koji vaši proizvodi i usluge mogu da reše, a tek onda njihov detaljan opis. Kupce ćete na taj način jednostavno pridobiti. Čak i ako im trenutno nije potrebno ono što nudite lakše će zapamtiti sadržaj i možda uputiti na njega osobe iz okruženja kojima baš vaš proizvod treba.

U objašnjavanju problema koje rešavaju vaši proizvodi koristite, gde god je moguće, grafički prikaz, a na veb sajtu i video materijal. Fotografije „pre i posle“ imaju efekta, iako vam se kao kupcu ponekad čine pretenciozne.