Rast plata u javnom sektoru u proseku 7.3%

(Last Updated On: )

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović izjavio je da je budzetom za 2022. godinu na nivou države predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto u proseku.

Stevanović je za Prvu televiziju pojasnio da je predviđeno povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata, dok će zarade za zaposlene u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci porasti osam odsto, i dodao da za to ima dovoljno novca u budzetu.

Navodeći da je iznos sredstava predviđen za povećanje plata održiv, on je naglasio da Ministarstvo finansija i Vlada Srbije predviđaju i sprovode u delo povećanje plata koje je apsolutno održivo. 

„Želimo da obezbedimo trajan, stabilan i stalan rast plata“, rekao je on.

Kako je istakao, država ne želi da dovede sebe ponovo u poziciju da mora da smanjuje plate.

„Daleko smo od toga. Totalno smo preokrenuli putanju, i idemo i usmereni smo na rast životnog standarda, povećavamo plate i penzije i to trajno“, rekao je Stevanović i dodao da država vodi računa i o zapošljavanju novih kadrova te da se za narednu godinu planira povećanje broja zaposlenih kako u zdravstvu, tako i u nauci, obrazovanju…

Govoreći o povećanju minimalne zarade za 2022. godinu, državni sekretar je ocenio da su na pregovorima tokom avgusta i septembra, i poslodavci i sindikati i država bili na istom zadatku. 

„Nama je cilj da u kratkom roku izjednačimo minimalnu potrošačku korpu sa minimalnom zaradom. I na odličnom smo putu da to i uradimo“, rekao je Stevanović i pojasnio da je pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom veća od 80 odsto.

Stevanović je istakao i da u poslednjih par godina zarade rastu i u privatnom sektoru, u proseku iznad sedam odsto, i to mnogo brže nego inflacija.

Kada je reč o penzijama, Stevanović je podsetio da je švajcarska formula u primeni od 2020. godine i da Srbija ima stabilan penzioni sistem.