Elektronske cigarete zabranjene!!!???

(Last Updated On: )

Zabrana prodaje elektronskih cigareta u SAD je razumljiva, ali nije dobro dugoročno rešenje iz više razloga, piše Njujork tajms.

List navodi da takva mera nije garancija da će mladi prestati da koriste e-cigarete.

Ocenjeno je da će ta mera gotovo sigurno naterati 11 miliona punoletnih Amerikanaca koji već koriste elektronske (vejp) cigarete da biraju između tradicionalnih cigareta (koje su i dalje dostupne iako štetnije od e-cigareta) i vejping proizvoda na crnom tržištu.

“Pošto su upravo ilegalne elektronske cigarete uzrok ‘misteriozne’ plućne bolest izazvane ‘vejping’ proizvodima na crnom tržištu, prohibicija će pre krizu učiniti većom, nego je smanjiti”, ocenio je list.

Zbog toga je preporučeno niz mera kojima će alternative postati sredstvo za smanjenje štete kod punoletnih pušača. Ali, da bi se to postiglo, neophodna su istraživanja, na osnovu kojih će se doneti kvalitetna državna regulativa.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) tek sad uvodi pravila za komercijalizaciju alternativnih proizvoda.

Do sada se to radilo na dobrovoljnoj bazi, pa je proceduru, ispostavilo se, poštovao samo Filip Moris, koji je čekao dve godine da FDA pregleda njihove naučne analize u vezi sa IQOS-om (koji nije elektronska cigareta, već uredjaj koji zagreva, a ne sagoreva pravi duvan) pre nego što taj proizvod plasiraju na tržište.

“Vejping” proizvodi su tada imali prednost, jer su bez postavljanja procedura komercijalizovani, a sada, kada FDA od svih traži da prodju isti proces, ispostavlja se da je IQOS jedina alternativa iz obe kategorije, koja ima zvanično odobrenje od FDA da se nadje na tržištu.

U tom odobrenju FDA piše, izmedju ostalog, da IQOS “nakon rigorozne analize podnete argumentacije zasnovane na nauci, može da se nadje na američkom tržištu, a jedan od razloga za to je što proizvodi niži nivo nekih toksina od cigareta koje sagorevaju duvan”.

Generalni direktor Filip Morisa, Andre Kalancopulos, komentarišući aktuelnu debatu u Americi, rekao je za Njujork tajms da tehnologije, poput e-cigareta i proizvoda koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan, “mogu dramatično smanjiti broj pušača, što je prilika veka”.

Dodao je se ta prilika “ne sme iskoristiti na račun mladih” i da je jasno da je u SAD “neophodno postaviti stvari na drugi način”.

“Odmeren, civilizovani dijalog koji je zasnovan na činjenicama, nauci i postojećem regulatornom okviru, a ne emocijama, strahu i širenju sumnji, može pomoći da se prilika iskoristi”, rekao je Kalancopulos.

Ono u čemu su se urednici i sagovornici Njujork tajmsa, kao i brojni eksperti složili je da se zabranom to ne može postići.

Izvor: Beta / B92