Rad od kuće i mogućnost da vas prevare

(Last Updated On: March 2, 2023)

I pre kovid pandemije, na internetu su se nudili sumnjivi poslovi namenjeni osobama kojima je potreban novac. Obično su to bili jednostavni zadaci iza kojih se krila namera da se naivni prevare i dobiju željeni podaci o njima.

Globalno zatvaranje i prelazak kompanija na rad zaposlenih od kuće pogodovali su širenju i detaljnom razrađivanju lažnih ponuda. Za neke od njih bilo je veoma teško posumnjati da ne postoje, pa su se mnogi upustili u „poslove“ i tek posle određenog vremena shvatili da su uzalud uložili novac, dali bankarske i druge lične osetljive podatke, naveli prijatelje i familiju da i oni učine isto…

Da ne biste bili u ovoj grupi, pažljivo čitajte, proučavajte i analizirajte ponudu i ponuđača pre nego što bude kasno. Proveravajte sve što možete, a ako vam informacije nedostaju, odustanite.

Nekoliko je karakteristika poslova koji se nude onlajn, a izazivaju u startu sumnju.

Načini zarade najčešće se opisuju kao novi, originalni, vezani za najaktuelnije teme o kojima se govori u javnosti. Pominje se rad od kuće, fleksibilno radno vreme, mnogo novca sa malo napora i ulaganja… Imajte u vidu da prevaranti prate šta je važno i interesantno i upravo tako privlače pažnju.

Primetno je korišćenje lažnih veb i imejl adresa, falsifikovanje sajtova, logotipa, fotografija i svih detalja sa prezentacija poznatih firmi, i navodno istupanje u njihovo ime.

Razgovori za posao obično se vode putem čet aplikacija, uz razrađen i unapred pripremljen skup pitanja, namenjenih da prevarena osoba stekne utisak kako je idealna i baš onakva kakvu „poslodavac“ želi.

Često se od „odabranih“ traži manji iznos novca, čija se uplata opravdava nabavkom potrebnih sredstava za rad, pokrivanjem izmišljenih troškova, članarinom u navodnoj organizaciji…

Krajnji cilj je da se dobije novac, dođe do bankovnih računa i brojeva kartica prevarenih, njihovih mejl adresa i drugih informacija.

Stručnjaci koji se bave sajber kriminalom upozoravaju da se broj prevara u vezi sa onlajn poslovima nekoliko puta uvećao u poslednje dve godine. Pošto se situacija sigurno neće promeniti ni u vremenu koje sledi, preporučuje se velika opreznost u komunikaciji i, posebno, u investiranju ukoliko ne poznajete dobro osobu koja vam angažovanje nudi.