Puštena u rad 4G mreža

(Last Updated On: )

Kraj marta i početak aprila obeležilo je puštanje u upotrebu 4G mreže od strane sva tri operatera mobilne telefonije u Srbiji. Prvi su se 24. marta oglasili predstavnici kompanije Vip mobile, obavestivši javnost da će usluga biti dostupna od 1. aprila, najpre u Pančevu, zatim u Beogradu, pa na Kopaoniku i Zlatiboru, a kasnije u toku godine i u drugim većim gradovima.

Sledilo je saopštenje Telenora, koji obećava šest puta brži protok podataka i zvuk najvišeg kvaliteta. Telenor je već pokrio delove Beograda, Kopaonika, Zlatibora i centar Subotice, a najavljena je skora dostupnost i u Novom Sadu, Nišu i celom Beogradu.

Kompanija Telekom Srbija ponudila je najveću pokrivenost, za sada, pa je mreža dostupna u delovima Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Aranđelovca, Šapca, Novog Pazara, Pančeva i Kopaonika. “Biće neophodno da korisnici besplatno zamene svoju SIM karticu u mts poslovnici karticom koja podržava 4G tehnologiju. Nova usluga neće se dodatno naplaćivati, dok će, istovremeno, novim korisnicima 4G tehnologije biti omogućeno i besplatno korišćenje mts TV GO usluge – televizije na mobilnoj platformi sa 13 kanala”, navodi se u saopštenju Telekoma.

Sa brzinama do 100 megabajta po sekundi

Podsetimo, 4G mreža je skraćenica koja obeležava mrežu četvrte generacije. Korisnicima o njenim prednostima najviše govore podaci da su teorijske brzine na downlinku i do 300 Mbps, a na uplinku do čak 75 Mbps. U realnim uslovima brzine su niže od ovih, najčešće do 100 Mbps za download, što je i dalje fantastično i omogućava trenutan pristup sadržajima, uključujući preuzimanja velikih aplikacija, gledanje i deljenje HD i Full HD video materijala.

Za korišćenje 4G mreže potreban je telefon koji je podržava i nova 4G kartica, pa se kompanije Vip mobile, Telenor i Telekom Srbija utrkuju u ponudama najsavremenijih telefona, tableta, internet modema, rutera… uz pretplatničke pakete sa najrazličitijim pogodnostima.