Pažnja, kiše dolaze

(Last Updated On: )

Republički hidrometeorološki zavod Srbije saopštio je da se u nedelju 5. aprila u zapadnim i jugozapadnim, a tokom noći i u ponedeljak pre podne u jugoistočnim i istočnim krajevima Srbije očekuju obilnije padavine, 20 – 30 mm, lokalno i više. U planinskim predelima pašće od 10 do 30 cm novog snega.

“Na donjem toku Južne Morave kod h.s. Mojsinje vodostaj će se narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava. Na Savi kod Šapca vodostaj će se narednih dana kretati oko i nešto ispod granice redovne odbrane od poplava. Na gornjem toku Južne Morave sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, Kolubari, Tamnavi, Ubu, Ljigu, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će tokom 05./06. dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova tokom 05./06. aprila očekuju se lokalna izlivanja”, saopštio je RHMZ.

U saopštenju MUP se navodi da je Sektor za vanredne situacije shodno dobijenom meteorološkom i hidrološkom upozorenju, obavestio komandante okružnih, gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije da preduzmu sve aktivnosti u sprovođenju operativnih i preventivnih mera u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, posebno na odbrani od poplava na vodotokovima drugog reda i sprečavanju pojave „urbanih poplava“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu.