Prvi put u regionu

(Last Updated On: )

Rok kamp za devojčice, prvi takve vrste u Srbiji i u celom regionu, održaće se od 21. do 27. avgusta na Avali. Devojčice uzrasta od 10 do 14 godina iz svih delova Srbije mogu se prijaviti za učenje i usavršavanje sviranja bubnja, gitare, bas gitare ili klavijatura. Svoje nove veštine pokazaće na zajedničkom nastupu na otvorenoj sceni odmarališta “Šuplja stena” na Avali 27. avgusta.

Poziv za učešće devojčica u kampu trenutno je otvoren i trajaće do 18. juna. Prijava se sastoji iz tri dela: popunjavanja formulara, snimanja kratkog video-materijala i slanja saglasnosti roditelja. Obaveštenje o odabranim učesnicama biće objavljeno 25. juna na sajtu www.femix.info.

Prvi Rock ‘n’ Roll Camp for Girls osnovan je u Portlandu pre više od 15 godina. Svetska Girls Rock Camp asocijacija okuplja 86 kampova na pet kontinenata i očekuje se da će i kamp u Srbiji uskoro postati deo ove svetske mreže. Oni prate i podržavaju pokretanje Rok kampa za devojčice u Srbiji, a posebnu podršku daje evropski komitet ove svetske asocijacije, kao i koleginice iz švedske mreže rok kampova za devojčice Popkollo, sa kojima su se organizatorke upoznale i povezale 2014. godine.

Mentorski tim činiće osam domaćih muzičarki mlađe generacije koje su sve i muzički obrazovane i aktivne u nekom od aktuelnih bendova sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić, dvadesetpetodišnja muzički školovana bubnjarka iz Smedereva, koja je u Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine u okviru programa FEMIX vodila četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice za kojima je vladalo veliko interesovanje, kako učesnica, tako i medija.

“Dopada mi se što su svirale samo devojčice, a i nije baš teško svirati bubanj. Sviđa mi se melodija i to što mogu da budem glasna”, izjavila je jedna od učesnica ovih radionica, Gorana, koja je tada imala 8 godina. Druga učesnica, jedanaestogodišnja Sara rekla je tada da je sigurna da će u budućnosti imati bend, ali da još nije smislila naziv!”

Rok kampom za devojčice teži se ka promeni današnje slike na alternativnoj muzičkoj sceni: devojaka i žena na domaćim top-listama u rok muzici ima svega 6.5%, kao i da se devojčicama ponudi mogućnost i podsticaj sa kojom se ne sreću tako često jer se gitara i bubnjevi često vide kao “muški instrumenti” a rok, metal, pank i džez kao “muški” muzički žanrovi.

Projekat Prvog rok kampa za devojčice u ovom delu Evrope je jedan od deset pobednika konkursa Klub Superste za 2016. u okviru programa SUPERSTE.NET. Prijatelji kampa su beogradska Opština Vračar, Disciplina, Rekonstrukcija Ženski fond, i mnogi pojedinci. Iza kampa stoji tim mladih u okviru programa za afirmaciju ženskog stvarlaštva FEMIX.

Izvor: B92