Protesti malinara

(Last Updated On: )

Iz godine u godinu ponavlja se isti problem – proizvođači malina su nezadovoljni otkupnom cenom ovog voća i najavljuju proteste.

Zbog niske cene otkupa ovogodišnjeg roda malina, više od 300 proizvođača sa juga Srbije, a naročito oni iz Surdulice, Vranja i Vladičinog Hana najvljuju proteste i blokade puteva u narednim danima.

Malinari iz Surdulice su za ponedeljak 20. jun u 13 časova zakazali protestni skup u centru grada.

Oni žele da na ovaj način, kako kažu, ukažu na nepravedno nisku otkupnu cenu malina.

Proizvođačima maline u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu veliki otkupljivači nude 80 dinara za kilogram, dok je u celoj Srbiji ta cena 100 dinara, navode južnosrpski malinari.

malinaOni apeluju na državne institucije da se hitno postigne dogovor jer, pojašnjavaju, ne postoji ni jedan razuman argument zbog koga bi otkupljivači malinu iz Arilja i Ivanjice plaćali 100, a iz Surdulice, Vladičinog Hana i Vranja 80 dinara.

Malinari iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga najavljuju da će, ukoliko im država okrene leđa, a otkupljivači nastave sa cenom sa kojom su krenuli, zaštitu svojih zamisli potražiće  blokadom autoputa Koridora 10.

Za to vreme, malinari u Arilju…

U Arilju, prestonici “crvenog zlata”, sastali su se proizvođači okupljeni u Savezu “Srpska malina”, hladnjačari – otkupljivači i čelnici opštine.

Proizvođači su tražili prošlogodišnju otkupnu cenu od 200 do 215 dinara za kilogram, ali su hladnjačari to odbili. Poljoprivrednici su se zasad odlučili za strpljenje. Narednih dana će, međutim, pratiti stanje na terenu, a ako ne bude povećanja cene, kako navode, tada će odlučivati o eventualnim protestima.

– Sastanak je bio korektan, ali dogovora nije bilo. Hladnjačari tvrde da je trenutna cena od 150 dinara tržišna i da će u slučaju promena i oni početi da plaćaju više. Nama je preostalo da sačekamo nekoliko dana, da vidimo hoće li odnos ponude i potražnje uticati na rast cene. Tada ćemo odlučiti šta nam je činiti – kaže Milan Đukić iz Saveza “Srpska malina”, koji okuplja 14 udruženja iz cele Srbije.

Đukić dodaje da se na pojedinim mestima pojavila cena od 175 dinara za kilogram roda, i da to daje malu nadu da proizvođači ipak neće ostati “kratkih rukava”, u godini kada je količina roda mala, a kvalitet slab.

Izvor: OK Radio, Novosti