Povraćaj PDV-a, novi rok

(Last Updated On: June 16, 2016)

Roditelji koji kupuju hranu i opremu za bebu imaju mogućnost da predaju zahtev za refundaciju PDV-a na tu kupovinu od 1. do 15. jula, objavila je danas Poreska uprava Srbije.

Pravo na refundaciju imaju roditelji, odnosno staratelji bebe, čiji ukupan neto prihod u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev iznosi manje od 1.012.766 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja ili staratelja, na koju se plaća odgovarajući porez, manja od 24,68 miliona dinara.

beba

Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe može da se ostvari do ukupnog iznosa od 73.847 dinara za bebu starosti do dve godine.

Naime, kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 42.198 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine, u iznosu do 31.648 dinara.

Pravo se ostvaruje na osnovu pisanog zahteva na obrascu RFNB, uz koji moraju biti dostavljeni i fiskalni računi, kao i fotokopije i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka.

Zahteve za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe trebalo bi podnositi u nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta roditelja koji podnose zahtev.

Nadležne filijale, kad iskontrolišu ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na refundaciju donose o tome odgovarajuća rešenja u propisanim rokovima.

Poreska uprava je na osnovu podnetih zahteva u februarskom roku 2016. godine donela 38.971 rešenje za refundaciju PDV-a u ukupnom iznosu od 241,25 miliona dinara.

U prošloj godini, broj donetih rešenja je 61.429, a iznos refundacije PDV-a 351,19 miliona dinara.

Izvor: Tanjug