Ova pitanja ne postavljajte

(Last Updated On: )

Ukoliko tražite posao i došli ste na razgovor sa poslodavcem, postoje pitanja koja nikako ne bi trebalo da postavljate. Problem upravo i jeste u tome što će vam ona, u nastojanjima da održite komunikaciju, najčešće „pasti na pamet“.

Pokušajte, dakle, da ih zapamtite i da budete dovoljno skoncentrisani da ih izbegnete.

  1. Čime se kompanija bavi?

Iako je očigledno da je veliki promašaj, ovo pitanje kandidati često postave, želeći da budu ljubazni i pokažu interesovanje za detalje. Retko ko ne zna, naravno, čime se bavi firma u kojoj se prijavljuje na konkurs, ali se posldavcu može učiniti da niste odvojili ni minimum vremena da se pripremite za razgovor i sami saznate više. Umesto ovoga, možete da se zainteresujete za neki detalj koji ste pročitali na sajtu i time upravo pokažete – da znate gde ste i da želite da budete tu.

job-607701_1280

  1. Šta očekujete od zaposlenog?

Još jedan promašaj. U konkursu tačno piše šta se traži, a poslodavac od vas očekuje – da obavljate uspešno taj posao i rešite problem koji ima. Kako uopšte da vam odgovori? Ako vam navede osobine idealne osobe koje ima u glavi, shvatićete da je gotovo nemoguće da to budete vi. Bolje je, zato postaviti pitanje o nekom konkretnom problemu koji bi vam odgovarao kao prvi zadatak.

  1. Ako ne dobijem ovaj posao, imate li nešto drugo za mene?

Ne predajite se odmah i ne objavljujte poraz, izgledaće kao da ste izgubili svaku nadu čim ste prešli prag. Sačekajte da se konkurs završi, pa ako ne budete izabrani kontaktirajte menadžera za ljudske resurse u firmi i pitajte da li se planiraju i drugi konkursi.

  1. Koliko se ljudi javilo?

Koga briga. Vi ste vi i ako odgovarate poslodavcu primiće vas i da ima na hiljade drugih. Briga za konkurenciju nikako nije dobar znak koji poslodavac treba da vidi kod vas.

  1. Može li da smeta to što nemam iskustva u X?

I ovim pitanjem pokazujete zabrinutost i strah. Poslodavac će vam sigurno odgovoriti „to je samo jedan od uslova koje tražimo“. Menadžeri angažuju osobe koje i same misle da mogu da pomognu, pa je potrebno da vi, najiskrenije, verujete u to.