Pronađi svoju nišu

(Last Updated On: September 13, 2015)

Ukoliko razmišljate o otpočinjanju privatnog biznisa, sigurno ste čuli savet da prvo pronađete nišu u kojoj ćete delovati. Prenosimo predlog stručnjaka koji glasi – za analizu niše obično je dovoljno odgovoriti na četiri jednostavna pitanja.

Ovo, međutim, nikako ne znači da je izbor niše lak. Potrebno je kreirati vrednost za tržište u koju će investitori i kupci želeti da ulože svoj novac i pri tome se razlikovati od ponude drugih. Imajte u vidu i da su danas kupci i investitori odlično obavešteni i da će Vaš proizvod ili uslugu stalno testirati i upoređivati sa konkurencijom.

business-idea

Prelazimo, dakle, na pitanja. Odvojite za njih jedan sat – za svako po 15 minuta.

U čemu ste dobri? Identifikujte svoje talente, znanja i veštine.

Budite krajnje iskreni, pošto će se odgovori uzeti u dalje razmatranje. Nemojte razmišljati o stvarima u kojima biste želeli da budete dobri, a u stvarnosti niste. Da li je dalje razvijanje talenata realno ili ne?

U čemu od navedenog u prvom odgovoru najviše uživate?

Veoma je važno da Vaša glava i srce budu u ravnoteži, pošto samo tako možete biti uspešni. Ukoliko to nije slučaj nedostajaće motivacija i zadovoljstvo poslom koji obavljate. Napravite rang-listu svojih sposobnosti po preferencijama i stavite je na papir.

Od svega navedenog u čemu uživate – šta je ljudima zaista potrebno?

Ovde će biti neophodno malo istraživanja po internetu – pogledajte koji se poslovi traže i gde, kakva je konkurencija, šta se dešava sada, a šta se ubuduće predviđa na tržištu.

Od toga što je ljudima potrebno – za šta su oni spremni da plate?

Najvažnije je da analizirate realne podatke o količini tražnje. Možda ćete uspeti poneki komad proizvoda ili uslugu da prodate familiji ili prijateljima, ali Vama ne treba to. Potrebno je značajno interesovanje, koje proizilazi iz potreba Vašeg okruženja.

Da li je pomoglo? Ukoliko su pitanja za Vas bila teška, razmišljajte o njima duže, ali svakako nemojte bez iskrenih odgovora donositi odluku o investiciji u otpočinjanje sopstvenog biznisa.