Promena imena kafića u Srbiji

(Last Updated On: )

Kafići, hoteli, restorani, barovi i drugi ugostiteljski i smeštajni objekti od 15. aprila u nazivu neće smeti da koriste navedene reči, propisuju izmene Zakona o turizmu, usvojene prošle godine. Ta promena, pored ostalog, i košta.

Na primer, “Bar Marija” može da se zove samo “Marija”, a “Kafe poslastičarnica Una” mora da iz imena izbaci reči “kafe” i “poslastičarnica”. “Hotel Park” može da bude samo “Park”, a nije jasno šta će raditi “Kafanica kod Bore” ili ugostiteljski objekat “Bistro”.

Član 67. Zakona o turizmu propisuje da “poslovno ime, firma i drugi naziv, naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća organizaciona jedinica kao i oznaka pružaoca ugostiteljskih usluga ne može da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta”, što je dovelo do nesporazuma među ugostiteljima i hotelijerima. Naime, nije jasno koje sve reči spadaju u grupu “nedozvoljenih” u poslovnom imenu, a kako se 021 uverio na ulicama Novog Sada, ni viđeniji ugostitelji ne znaju da pomenuti član zakona postoji, te da zbog njega moraju da menjaju ime.

kafeterija

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević, vlasnik kafe poslastičarnice “Mocart” upoznat je sa ovim članom zakona. Kako kaže, nije siguran šta će raditi sa svojim objektom, iz čijeg naziva bi trebalo da izbaci reči “kafe” i “poslastičarnica”, čime će gubiti na bonitetu.

“Ja ću podneti zahtev za promene koje traže. Ostali ugostitelji nisu ni znali jer nisu ni hteli da znaju. Ovo je dodatni trošak nama, nije u preduzetničkom duhu, a morate sve živo da menjate – pečat, račun u banci, depo-karton, naziv u fiskalnim kasama, štampačima. Gubite bonitet, plaćate takse, a to je neko u ministarstvu i smislio da bi se skupile pare od naplate taksi, bez ikakvog poznavanja ove oblasti”, tvrdi on.

Kako dodaje, građani će ovim članom zakona biti pogođeni jer više neće znati u koji objekat ulaze – biće neprepoznatljivi i gubi se na ugledu koji su ugostitelji gradili desetinama godina.

“Ni u ministarstvu ne znaju šta se dešava. Ovo je samo uzimanje para na ime taksi. Mene će usaglašavanje sa zakonom koštati oko 150 evra”, kaže Stanojević.

Izvor: 021.rs