Proizvodni biznis nije samo proizvodnja

(Last Updated On: June 18, 2022)

Podrška pojedincima koji bi da se upuste u proizvodni biznis stiže sa svih strana. Pomoć im, neretko, pružaju država, lokalna zajednica, razna udružena, a oni sami i njihove porodice nadaju se da će dobro planirana i obavljena proizvodnja na duži rok doneti prihod i dobar život.

Svako ko otpočinje proizvodni biznis, međutim, mora da prihvati da mu je potrebno mnogo dodatnih znanja za uspeh.

Sistem upravljanja kvalitetom neophodan je da proizvodi zadovolje sve standarde i zahteve, da se eventualni problemi na vreme uoče i otklone, izbegnu škartovi i gubici.

Odgovarajuća savremena i redovno održavana oprema najvažniji je preduslov uspeha. Ona mora da bude prikladna za obim proizvodnje koji se planira, ali i da dozvoli eventualna proširenja. Najmodernija oprema staviće vas ako ne ispred, onda sigurno u rang sa konkurencijom.

Obučena radna snaga je sledeća neophodna stavka, a najbolji način da ona bude u potpunosti prilagođena vašoj liniji je ulaganje u obuku i usavršavanje. To će ljude i dodatno motivisati, što je nova prednost.

Obezbedite pouzdan lanac snabdevanja sa kojim neće biti zastoja ni variranja u kvalitetu repromaterija i svega što vam je potrebno za proizvodnju.

Iskoristite pomoć kompjutera svuda gde je to moguće. Raspitajte se šta su ERP sistemi i kakve bi vam oni koristi doneli.

Dolazimo do marketing strategije, koju proizvođači obično zanemaruju. Ovde mislimo na planove promovisanja, oglašavanja, cena, isporuke i kontrolisanje njihovog sprovođenja. Pre strategije potrebno je da upoznate ciljno tržište, a zatim i iskoristite kanale komunikacije koji su vam na raspolaganju.

I na kraju ono što bi, verovatno, trebalo da bude na početku – posvećenost kupcu i usluzi koja mu se pruža. Na visoko kompetitivnom tržištu kakvo je aktuelno, borba za svakog kupca mora da bude neprestana. Lojalnost stalnih kupaca ponekad je teško održati, ali svako investiranje u ovaj aspekt posovanja sigurno će doneti dobar rezultat.