Deo radnika Fijata danas blokira put Kragujevac – Čačak

(Last Updated On: June 20, 2022)

Fijatovi radnici, nezadovoljni jer država nije odgovorila na njihove zahteve, nastaviće danas protest blokadom puta Kragujevac Čačak, rekao je Beti predstavnik Samostalnog sindikata fabrike branika Fijat plastik Zoran Miljković.

On je naveo da će protest početi u 15 časova, a blokada puta će trajati dva sata.

“Naši zahtevi su jasni. Tražimo da nam za njih daju i pisane garancije”, rekao je Miljković.

On je ocenio da sporazum koji je objavljen kao dogovor Vlade i Stelantisa “nije zvaničan”.

Miljković smatra da je to samo saopštenje bez potpisa i garancija za radnike.

Kako je ranije saopšteno, Fijatovi radnici u Srbiji se mogu još danas do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stelantisove fabrike u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.

Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz fabrike uz otpremninu. Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 evra po godini staža umesto ponudjenih 220 evra.

U toku pregovora sa Radnom grupom prošle sedmice nije bilo dogovora u vezi sa povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade najavili da će stav o tome biti iznet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

Kako je ranije predočeno, zahtevi Fijatovih radnika se odnose i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Traži se i  da država izadje sa konkretnih rešenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Radnici Fijata u Kragujevcu protestovali su u petak ispred zgrade gradske uprave, odakle su pešice otišli do kružnog toka Krst, na ulazu u grad koji je bio blokiran za saobraćaj oko sat vremena.

Izvor: Beta