Profesionalna orijentacija

(Last Updated On: February 6, 2023)

U razvijenim zemljama veoma prisutna i podsticana, a kod nas još uvek zanemarena – profesionalna orijentacija i saveti po ovom pitanju mogu da vam uštede vreme, novac, pa i zdravlje.

Termin je poznat uglavnom učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola i nezaposlenima. Profesionalna orijentacija moguća je, međutim, i poželjna, u bilo kojoj prelomnoj situaciji tokom karijere, ukoliko ste nezadovoljni poslom i želeli biste da ga promenite, ili menjate mesto (državu) stanovanja i razmišljate čime biste (još) mogli da se bavite.

Savete o izboru zanimanja, u skladu sa vašim osobinama i sposobnostima, daju psiholozi, posle razgovora i sprovedenog testiranja specijalno formulisanim testovima.

Procedura je veoma jednostavna, a koristi višestruke. Da navedemo damo neke.

Istraživanja pokazuju da više od polovine mladih pri izboru škole i budućeg zanimanja nema jasnu sliku i plan šta će činiti posle maturiranja ili diplomiranja. Profesionalna orijentacija olakšava fokusiranje na ono što se zaista želi, postavljanjem kratkoročnih i dugoročnih ciljeva i razumnih “stepenika” kojima bi se “korak po korak” do toga stiglo.

Profesionalna orijentacija smanjuje stres. Može se dogoditi da godinama trošite vreme na poslu koji ste prihvatili, a zatim zaključili da vam ne odgovara. Ogroman broj, posebno mladih ljudi, već na prvom radnom mestu doživi utisak “zaglavljenosti u karijeri”. Zbog nedovoljne ponude poslova oni oklevaju da posao napuste, a osećaju da ih to što rade ne zadovoljava. Ovakva situacija, ako je prolongirana, može ozbiljno i da naruši zdravlje.

Profesionalna orijentacija pomaže da bolje upoznate sebe. Uz pomoć stručnjaka, sigurno ćete saznati više o svojim osobinama koje vam se za posao nisu činile važnim, a one to jesu. Možete otkriti šta vas motiviše da pravite izbore u karijeri, da li vam je zaista važnija novčana sigurnost od dobrih radnih uslova, lične nezavisnosti, ili mogućnosti za napredovanje, na primer…

Možete da postavite pitanja i razjasnite svoje nedoumice u razgovoru sa objektivnim slušaocem. U krugu porodice i prijatelja najčešće postoji višak emocija i pritisak da se saveti prihvate. Sa psihologom to nije slučaj, a dodatna prednost je što možete da istražite i one želje i planove koje oklevate da iznesete pred bliskim osobama.

Da naglasimo još jednom – testiranja i informacije vezane za  profesionalnu orijentaciju važni su tokom čitave karijere, a ne samo na njenom početku.