A parafiskalni nameti?

(Last Updated On: )

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da očekuje da ministar finansija Dušan Vujović ubrzo predloži zakon koji bi smanjio broj i ujednačio parafiskalne namete i njihove cene za privredu u svim opštinama jer je to dogovoreno i na Socijalno-ekonomskom savetu.

On je rekao da je teško verovati da se “to decidno obećanje neće ostvariti” i da se neće na taj način umanjiti opterećenje za privredu.

“Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je utvrdila da postoji oko 400 raznih dažbina koje privreda plaća, a prema našem istraživanju postoji čak 490 nameta”, rekao je Atanacković.

Nelogično je da, kako je rekao, overa ugovora košta različito, prema njegovoj vrednosti, a ista je vrsta posla i radi ga isti službenik. Beta podseća da je ministar finansija Dušan Vujović izjavio u septembru prošle godine da se radi na novom zakonu o parafiskalnim nametima, koji će objediniti sve namete za privredu.

Atanacković je istakao da je za privredu veliki problem i što se komunalne usluge naplaćuju za privredu po jednoj ceni, a za građane po drugoj.

Dodao je da je u Zakonu o komunalnim delatnostima jedno od načela za određivanje cena “nepostojanje razlike u ceni” za različite kategorije potrošača, sem ako se ne zasniva na različitim troškovima obezbeđenja te usluge.

Izvor: Beta