Probni završni ispit 26. i 27. marta

(Last Updated On: )

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obišao je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde je počelo štampanje testova za probni završni ispit koji će biti održan 26. i 27. marta.

Ministar Ružić ocenio je da je Zavod sada infrastrukturno osposobljen da štampa sve testove za završni ispit.

Dodao je da će završni ispit, koji je veoma značajan za nastavak školovanja malih maturanata, biti održan 23, 24. i 25. juna. Učenici će prvog dana polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika,  drugog dana test iz matematike, dok će poslednjeg dana rešavati pitanja iz kombinovanog testa.

“Cilj nam je da sve aktivnosti u ovoj školskoj godini završimo na uspešan način, bez obzira što se nalazimo u vanrednom okolnostima”, rekao je Ružić.

On je naveo da će ove godine u Srbiji biti osam skening centara, te da će se na taj način ubrzati proces pregledanja testova. Testovi za polaganje završnog ispita, će iz Zavoda u saradnji sa Poštom Srbije, biti distribuirani školskim upravama uz asistenciju policije.

Ružić je ocenio da situacija u školama nije alarmantna, kada je reč o broju zaraženih virusom korona,  i da broj zaraženih u učenika ne prelazi 0,5 odsto od ukupnog broja đaka, a da broj zaraženih nastavnika ne prelazi jedan odsto od ukupnog broja. Ružić je naveo da se zbog epidemiološke situacije, trenutno samo Kuli  nastava izvodi na daljinu do 5. marta.

On je rekao da je do sada vakcinisano 36.000 prosvetnih radnika, koji su jedna od prioritetnih  grupa za imunizaciju.