Pripremite se za intervju za posao

(Last Updated On: May 14, 2021)

Da li pravite greške u ponašanju tokom intervjua za posao, a da toga niste ni svesni? S obzirom na značaj teme i veliku razliku koju u vašem životu može da napravi pozitivan, odnosno negativan ishod razgovora, dobro je podsetiti na nekoliko stvari.

Na zakazani intervju obavezno dođite na vreme. Bolje je i da nešto duže sačekate na svoj red nego da ne budete tu kad vas pozovu. Nikakva opravdanja prilikom ovog prvog kontakta sa potencijalnim poslodavcem ne mogu biti dovoljno dobra, čak i ako se radi o umetnosti i kreativnim industrijama, gde se obično tolerišu veće slobode ponašanja.    

Kontakt očima se očekuje i upravo to je razlog zbog kojeg mnogi introvertni kandidati dožive neuspeh, a oni energičniji i otvoreniji bivaju primljeni, iako, možda, imaju slabije kompetencije. Vežbajte veštinu gledanja ljudi u oči dok im govorite ali, naravno, bez preterivanja koje takođe nije dobro.

Od vas se očekuje da govorite, ali samo kad vas pitaju da nešto objasnite. Upadanje u reč i mnogo priče može da upropasti vašu priliku da se zaposlite. Posebno je loše naglašeno i mnogo govoriti o sebi.

Pažljivo slušajte druge i sagovornike dok oni govore. Čak i ako mislite da se to ne primećuje, vi ćete neverbalnim signalima slati poruke da ste čuli, odnosno da niste čuli, mišljenje drugog.

Pitanja koja će vam postavljati verovatno će se odnositi na vaše stavove, navike, sklonost ka timskom radu… Iako tu nema tačnih i pogrešnih odgovora, nemojte govoriti ono što je istina, ali što znate da poslodavac ne bi želeo da čuje.

Budite otvoreni i opušteni, onakvi kakvi jeste. Demonstrirajte da ste prijatna osoba svesna posla i odgovornosti koje on nosi, i povećaćete svoje šanse da budete angažovani.