“Preživeti” digitalni napad

(Last Updated On: July 5, 2016)

Čini se da za krize u poslovanju, loše vesti, i zlonameran napad konkurencije na kompaniju u realnom svetu imamo ustaljena rešenja, koja se manje ili više uspešno primenjuju. Šta se, međutim, događa kada je napad digitalni? Kako odgovoriti i neutralisati štetne posledice,  koga pitati za savet?

Na razvijenim tržištima red se polako uspostavlja i uvode se pravila digitalne krizne komunikacije. Iako smo u Srbiji još daleko od angažovanja, na primer, eksperta za SEO reputaciju, dobro je znati šta se u svetu u ovoj oblasti događa i primeniti metode koje su nam na raspolaganju.

racunar

Najpre jedan jednostavan savet – na napad odgovorite i u “realnom svetu”, a ne samo online. Čak i ako nemate znanja iz kriznog menadžmenta ili osobu u kompaniji koja se istim bavi, osnove znate – iskren nastup, optimizam, pozitivni stavovi, konkretne akcije, iznošenje strateških vizija… pomoći će u oporavku. Stvorite utisak da “od sutra počinje novo, bolje poglavlje” ukoliko su greške vaše. Iako vam se čini da je naneta šteta nepopravljiva, vaš odgovor, aktivnosti i saopštenja dospeće u javnost i biće deljeni.

Nikako nemojte zanemariti digitalnu krizu, kao što su loši prikazi, nepovoljne vesti, javni napadi online, posebno ako vodite malu firmu čije je dominantno prisustvo u javnosti upravo na internetu.

Internet napadi su jako nezgodni pošto ostaju online trajno, i vaša ciljna grupa ih može pronaći i kada prođu godine. Morate, dakle, pokazati da ste bolji nego što ste bili i da se i dobre ocene mogu pročitati, jer i one traju isto toliko dugo.

Otporniji na napad

Neutralisanje lošeg internet publiciteta nova je oblast i u svetu. Na pravilima se još uvek radi, pa je brzu intervenciju i sigurnu pomoć teško dobiti.

Predlažemo da, upravo zato, konsultujete stručnjake za SEO, klasičan krizni menadžment, PR i druge koji su vam dostupni, na vreme. Svakako znaju više od vas o neophodnim koracima koji će prisustvo online učiniti uspešnim, čime će šteta od eventualnog napada biti manja.